Case Report
BibTex RIS Cite

Acil Serviste Ateşli Silah Yaralanması Sonucu Renal Travmalı Hastada Hemşirelik Yönetimi Olgu Sunumu

Year 2020, Volume: 1 Issue: 2, 38 - 53, 21.10.2020

Abstract

Travma olguları, acil servisler için morbidite ve mortalite oranları nedeniyle özellikli bir hasta grubunu oluşturmaktadır. Evrensel boyutta ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır. Tüm yaşam gruplarında görülme sıklığı açısından ise onkolojik hastalıklar birinci, kalp damar hastalıkları ikinci. travma yaralanmaları ise üçüncü sırada yer almaktadır. Mekanik ya da fiziksel travma ölümle sonuçlanabilmektedir. Travma sonrası hayatta kalan bireylerde toraks, abdomen, üriner, baş, boyun, kafa, omurga ve ekstremite yaralanmaları sonucunda fizyolojik ve yapısal bozukluklar meydana gelebilmektedir ve bu durum önemli derecede yaşam değişikliğine neden olabilmektedir. Üriner sistemin organları, idrar oluşturma (böbrek), idrar iletme (üreterler ve üretra) veya idrar depolamaya (mesane) dayalı olarak vücudun diğer katı ve içi boş organlarından farklıdır. Üriner sistemin en sık görülen yaralanmaları, böbrek yaralanmalarıdır. Genitoüriner sistem travmaları tüm travma vakalarının yaklaşık olarak %10’unu oluştursa da, önemli bir konudur. Böbrek yaralanmalarının sıklıkla, trafik kazaları ve sportif yaralanmalara bağlı ortaya çıkan künt travmalar şeklinde görülmektedir. Penetran yaralanmalar ise, ateşli silah yaralanmaları ya da delici kesici alet yaralanmaları olarak karşımıza çıkmatadır. Künt travmaların görülme sıklığı %80-90 oranında iken, penetran travmalarda bu oran %10-20 arasında değişmektedir. Penetran yaralanmalar künt yaralanmalara göre daha ciddi seyreder. Bu olgu sunumu, ASY sonucu penetran böbrek travması gelişen 45 yaşında kadın hastanın acil sağlık hizmetleri kapsaınında tedavi, bakım girişim ve uygulamalarını sunmak amacıyla planlandı. Olgumuzda, ateşli silah mermi çekirdeği hastanın sırt bölgesinden girmiş olup, diğer komşu organlarda çoklu hasara yol açmamıştır. Ayrıca vücut içinde parçalara ayrılarak çıkış deliği oluşturmamıştır. Ayrıca olgumuz da karın içi organların korunmasında en önemli etken olan anatomik fasiyal yapıları ve travmalı hastanın bakım yönetiminde hemşirenin rolleri vurgulanmaya çalışılmıştır.

References

  • Değirmentepe RB., Polat EC., & Ötünçtemur A. (2017). Yüksek Enerjili Travmaya Maruz Kalan Hastalarda Ürogenital Sistem Yaralanmalarına Güncel Yaklaşım. Okmeydanı Tıp Dergisi 33(Ek sayı):78-86.
Year 2020, Volume: 1 Issue: 2, 38 - 53, 21.10.2020

Abstract

References

  • Değirmentepe RB., Polat EC., & Ötünçtemur A. (2017). Yüksek Enerjili Travmaya Maruz Kalan Hastalarda Ürogenital Sistem Yaralanmalarına Güncel Yaklaşım. Okmeydanı Tıp Dergisi 33(Ek sayı):78-86.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nursing
Journal Section Research Articles
Authors

Senem Güneş

Sultan Özkan

Publication Date October 21, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Güneş, S., & Özkan, S. (2020). Acil Serviste Ateşli Silah Yaralanması Sonucu Renal Travmalı Hastada Hemşirelik Yönetimi Olgu Sunumu. Cerrahi Ameliyathane Sterilizasyon Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Dergisi, 1(2), 38-53.