Globalleşen dünyada bitkisel bazlı süt ürünleri, gıda endüstrisinde önemli bir yer edinmiş ve tüketicilerden büyük ilgi görmüştür. Bu araştırma, yetişkinlerin bitkisel bazlı süt ürünlerini tercih etmelerindeki temel nedenleri ve bu ürünlere yönelik satın alma davranışlarını etkileyen itici faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 895 katılımcının sosyodemografik özellikleri ve genel beslenme alışkanlıkları, son bir yılda bitkisel bazlı süt ürünlerini tüketme durumları, bu ürünleri tükettiğini bildirenlerin satın alma kararlarını ve bu ürünleri almaya iten faktörler değerlendirilmiştir. Araştırmaya 796 kadın (%88.9), 99 erkek (%11.1) katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 31.17±9.62 yıldır. Katılımcıların çoğu (kadınların %36.4’ü ve erkeklerin %72.7’si) bitkisel bazlı süt ürünlerini hiç tüketmediklerini bildirmiştir. En sık tüketilen bitkisel bazlı süt ürünleri; badem sütü (%80.9), hindistancevizi sütü (%60.2) ve soya sütü (%51.2)’dür. Tüketiciler, en sık “yağ içeriğinin daha iyi olması” nedeniyle bitkisel bazlı süt ürünlerini tercih ettiklerini, tercihlerinde en çok diyetisyenlerin etkili olduğunu (x̄=3,35±1,27), bu ürünleri en sık süpermarketten ve çevrimiçi olarak satın aldıklarını belirtmişlerdir. Bitkisel bazlı süt ürünlerinin sağlığa yararlı olduğunu düşünenlerin (OR=1.978) ve düzenli egzersiz yapanların (OR=1.337), bu ürünleri düzenli olarak tüketme olasılığı artırmaktadır. Tüketicilerin bitkisel bazlı süt ürünlerini tercih etme durumunun, tüketicinin sağlıklı gıda algısından, pazarlama stratejilerinden ve tüketici beklentilerinden etkilendiği tespit edilmiştir.
Bu çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluş tarafından desteklenmemiştir.
In the global world, plant-based milk alternatives have taken an important place in the food industry and have attracted great interest from consumers. This study was conducted to determine the main reasons why individuals prefer plant-based milk alternatives and the driving factors affecting their purchasing behavior towards plant-based milk alternatives. For this purpose, the sociodemographic characteristics, and general nutritional habits of 895 participants were questioned. In addition, the status of consuming plant-based milk alternatives of the participants in the last year was questioned and the purchasing decisions of the participants who reported that they consume these products and the factors that drive them to buy these products were evaluated. 796 women (88.9%) and 99 men (11.1%) participated in the study. The mean age of the participants is 31.17±9.62. Most of the participants (36.4% of women and 72.7% of men) reported that they never consumed plant-based milk alternatives. The most consumed plant-based milk alternatives were determined as almond milk (80.9%), coconut milk (60.2%), and soy milk (51.2%). The most frequent reason why consumers choose plant-based milk alternatives is determined as "Non-dairy milk contains good fat". The participants reported that dieticians have the most influence on their choices (x̄=3.35±1.27) and these products were mostly purchased from supermarkets and online channels. In addition, considering that drinking plant-based milk is beneficial for health (OR=1.978) and exercising regularly (OR=1.337) increases the odds of being a regular consumer. In conclusion, it is determined that consumer acceptance of plant-based milk alternatives is affected by the consumer's perception of healthy food, marketing strategies, and consumer expectations.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 24, 2023 |
Publication Date | May 26, 2023 |
Submission Date | December 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 1 |