Son yıllarda
medyanın bireyin yaşantısındaki yansımaları göz önüne alındığında zararlı
beslenme alışkanlıkları ve bozuklukları bunlardan sadece birkaçıdır. Medyanın
çocukların beslenme alışkanlıkları ve bozuklukları üzerindeki etkisini okul
öncesi öğretmenlerinin gözüyle değerlendirmek amacıyla yapılan bu çalışmada
nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, Ankara ilinde görev yapan 12
okul öncesi öğretmeni ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde
edilmiştir. İçerik analizi tekniği ile analiz edilen verilere göre çalışmada 7
tema bulunmaktadır. Yapılan analiz sonucunda okul öncesi öğretmenleri, ailenin
yeme konusundaki tutumunun ve medyanın, çocuklardaki beslenme alışkanlıkları ve
bozuklukları üzerinde etkili olduğunu düşünmektedirler. Elde edilen veriler
ışığında, çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşması için sağlıklı
beslenme üzerine farkındalık sağlamayı amaçlayan projeler planlanması, ailelere
medya okuryazarlık eğitimleri ve aile katılımını sağlayacak eğitimlerin
düzenlenmesi gibi öneriler sunulmuştur.
Considering
the impact of the media on the individual's life in recent years, harmful eating
habits and nutritional disorders are just a few of them. The qualitative
research method was used in this study, which was conducted with the aim of
evaluating the effect of the media with the eye of preschool teachers on the children's
eating habits and nutritional disorders .The data were obtained by a
semi-structured interview technique with 12 pre-school teachers working in
Ankara. There are 7 themes according to the analyzed by content analysis technique.
As a result of data analysis it was found that the pre-school teachers had
thought attitudes of family about eating and the media affect on eating habits and
nutritional disorders of children. Suggestions to develop healthy eating habits
of children, such as the planning of projects aiming to raise awareness about healthy
nutrition, media literacy training for families and the organization of
trainings to provide family participation were given.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Articlesi |
Authors | |
Publication Date | March 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 17 Issue: 1 |