Objective: To evaluate the effect of laparoscopic sleeve gastrectomy on food intake, anthropometric measurements and biochemical blood parameters in the short term (6 months) postoperatively.
Materials and Methods: Twenty-one volunteer women who had undergone laparoscopic sleeve gastrectomy between June 2018 and September 2018 at Acıbadem Hospital participated in this study. A questionnaire was used to determine the general characteristics of the women who participated in the study, and food consumption, body weight and biochemical blood parameters were evaluated before and after the operation. SPSS Windows 22.0 statistical package program was used to evaluate the data. This study was evaluated by the Medical Research Review Board of Acıbadem University and found to be appropriate in terms of medical ethics with decision number 2017-4 / 20.
Results: The mean age of the women was 42.04 years. The mean preoperative BMI values were 40.7 ± 8.0 kg / m2 and 28.9 ± 5.7 kg / m2 at the end of six months and the difference was statistically significant (p = 0.00). At the end of six months, fasting blood glucose, triglyceride, LDL-cholesterol, total cholesterol, ALT and AST values were decreased, HDL-cholesterol levels were increased and the difference was statistically significant (p <0.05). There was a significant decrease in total energy and macronutrient intake of women after the operation (p <0.05).
Conclusion: At the end of the study, it was concluded that there is a significant decrease in biochemical blood parameters and anthropometric measurements after the laparoscopic sleeve gastrectomy operation compared to the preoperative period, and the possibility of developing obesity-related diseases may be reduced if this condition persists for a long time and preserves the lost weight.
anthropometric measurements biochemical blood parameters laparoscopic sleeve gastrectomy obesity
Amaç: Laparoskopik sleeve gastrektominin ameliyat sonrası kısa dönemde (6 ay) besin alımı, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal kan parametrelerine etkisinin değerlendirilmesidir.
Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya Acıbadem Taksim hastanesine Haziran 2018– Eylül 2018 tarihleri arasında laparoskopik sleeve gastrektomi operasyonu geçiren 21 gönüllü kadın birey katılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların genel özelliklerini belirlemeye yönelik anket formu uygulanmış, operasyon öncesi ve operasyondan 6 ay sonraki besin tüketimleri, vücut ağırlıkları ve biyokimyasal kan parametreleri değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS Windows 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bu çalışma Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi tıbbi araştırmalar değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilmiş 2017-4/20 karar numarası ile tıbbi etik yönden uygun bulunmuştur.
Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 42.04 yıldır. Operasyon öncesi BKI değerleri ortalaması 40.7±8.0 kg/m2 iken altı ayın sonunda 28.9±5.7 kg/m2 olarak belirlenmiş ve aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.01). Altı ayın sonunda açlık kan glukozu, trigliserit, LDL-kolesterol, total kolesterol, ALT ve AST değerlerinde azalma, HDL-kolesterol değerinde ise artmanın olduğu ve aradaki farkın istatiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0.05). Operasyon sonrasında kadınların total enerji ve makro besin öğelerinin alımında önemli azalmanın olduğu belirlenmiştir (p<0.05).
Sonuç:Çalışmanın sonundalaparoskopik sleeve gastrektomi operasyonu sonrasında kısa dönemde biyokimyasal kan parametrelerinde ve antropometrik ölçümlerde operasyon öncesi dönem ile karşılaştırıldığında önemli azalmaların olduğu bu durumun uzun dönem devam etmesi ve kaybedilen ağırlığın korunması durumunda obezite kaynaklı hastalıklara yakalanma olasılığının azalabileceği sonucuna varılmıştır.
antropometrik ölçümler biyokimyasal kan parametreleri laparoskopik sleeve gastrektomi obezite
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2021 |
Submission Date | July 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 12 Issue: 2 |