Research Article
BibTex RIS Cite

Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri

Year 2012, Volume: 10 Issue: 1, 22 - 36, 12.04.2012

Abstract

Amaç: Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada ikram endüstrisi müşterileri ile bu işyerlerinde çalışanların sigara yasakları konusundaki görüşleri incelenmiştir.

Yöntem: Çalışma Türkiye’nin değişik bölgelerindeki 8 ilde yürütülmüş, her ilde ikram sektörü işyerlerinden (kahvehane, restoran, kafe) 20 tane olmak üzere toplam olarak 160 işletme çalışma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri iki aşamada toplanmıştır; ilk dönem veri toplama, yasanın ikram endüstrisi işletmelerini kapsayan bölümünün uygulamaya girmesinden 2-3 ay önce, ikinci dönem veri toplama ise yasanın uygulamaya girmesinden 4 ay sonra yapılmıştır. Her işletmede iki müşteri ile ve o işletmede çalışanlarla görüşülmüştür. Sonuç olarak birinci aşamada 316 müşteri ve 315 çalışan/işletme sahibi ile, ikinci aşamada da 320 müşteri ve 319 çalışan/işletme sahibi ile görüşülmüştür.

Bulgular: Müşterilerin birinci aşamada %66.2’si ve ikinci aşamada %31.9’unun sigara içtiği saptanmıştır. Benzer olarak çalışanların birinci aşamada %55.4’ü ve ikinci aşamada %32’si sigara içmektedir. Bu bulgu sigara içmeyen müşterilerin kahvehane, restoran ve kafelerekapsamlı yasanın uygulanmaya başlamasından sonra daha fazla gitmeye başladıklarına işaret ediyor olabilir. Sigara içmeyen müşterilerin hemen hepsi sigara ile ilgili yasaklardan memnun olduklarını ve sigara dumanı olmayan yerlerin daha keyifli olduğunu belirtmişlerdir. Sigara içen müşteriler de genel olarak sigara içilmesinin yasaklanmasını desteklemişlerdir. Çalışanlar ve işletme sahipleri arasında da sigara dumanı olmayan yerlerin daha keyifli olduğu ve dumansız yerlerde çalışmanın çalışan sağlığı bakımından koruyucu olduğu görüşü daha yüksek yüzdelerde bulunmuştur. Yasanın uygulanmasının güç olacağı düşüncesi de yasa uygulamaya girdikten sonra müşterilerde %60’tan %18’e, çalışan ve işletme sahipleri arasında ise %73’ten %22’ye azalmıştır.

Sonuç: Tütün kontrolü yasası ikram sektöründe hem çalışan hem de müşterilerin desteklediği bir yasa haline gelmiştir. Yasanın sigara kullanımını azaltmaya katkısı olmaya başlamıştır

References

  • Doll R and Hill SAB. Mortality in Relation to Smoking: Ten Years' Observations of British Doctors. Brit Med J. 1964;1:1460-7.
  • The Reports of the Surgeon General The 1964 Smoking http://profiles.nlm.nih.gov/ps/retrieve/Narr ative/NN/p-nid/60, Erişim Tarihi: 10 Ağustos 2011. and Health,
  • P. Tİnnesen, L. Carrozzi, K. O. Fagerström, C. Gratziou, C. Jimenez-Ruiz, S. Nardini, G. Viegi, C. Lazzaro, I. A. Campell, E. Dagli and R. West. ERS Task Force - Smoking cessation in patients with respiratory diseases: a high priority, integral component of therapy. Eur Respir J 2007;29:390–417.
  • U.S. Department of Health and Human Services. (2010). How Tobacco Smoke Causes Disease: The Biology and Behavioral Basis for Smoking-Attributable Disease: A Report of the Government Printing Office. 2010. Atlanta, U.S.
  • Egleston BL, Meireles SI, Flieder DB, Clapper ML. Population-based trends in lung cancer incidence 2009;36(6):506-15. Semin Oncol
  • WHO. Report on the Global Tobacco Epidemic 2008- http://www.who.int/tobacco/mpower/gtcr_ download/en/index.html. Date of Access: 16 June, 2010. MPOWER.
  • Perez-Padilla R, Schilmann A, Riojas- Rodriguez H. Respiratory health effects of indoor air pollution. Int J Tuberc Lung Dis. 2010;14(9):1079-86.
  • Prasad DS, Kabir Z, Dash AK, Das BC. Smoking and cardiovascular health: a review of the epidemiology, pathogenesis, prevention and control of tobacco. Indian J Med Sci. 2009;63(11):520-33.
  • WHO, Framework Convention on Tobacco Controol, http://www.who.int/fctc/en/index.html, Erişim Tarihi 19 Ağustos 2011. 10. 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun, 26/11/1996 tarihli ve 22829 sayılı Resmi Gazete.
  • 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, 19/01/2008 tarihli ve 26761 sayılı Resmi Gazete.
  • The Ministry of Health of Turkey. Global Adult Tobacco Survey Turkey Report 2010. Anil Print House.
  • Hilton S, Semple S, Miller BG, MacCalman L, Petticrew M, Dempsey S, Naji A and Ayres JG. Expectations and changing attitudes of bar workers before and after the implementation of smoke-free legislation in Scotland. BMC Public Health 2007;7:206.
  • Hilton S, Cameron J, MacLean A and Petticrew M. Observations from behind the bar: changing patrons' behaviours in response to smoke-free legislation in Scotland. BMC Public Health 2008;8:238.
  • Pursell L, Allwright S, O'Donovan D, Paul G, Kelly A, Mullally BJ and D'Eath M. Before and after study of bar workers' perceptions of the impact of smoke-free workplace legislation in the Republic of Ireland. BMC Public Health 2007;7:131.
  • Tzelepis F, Walsh RA and Paul CL. Community attitudes towards environmental tobacco smoke in licensed premises: follow- up study after the Sharp case. Aust N Z J Public Health 2003;27: 539-42.
  • Viswanathan B, Plumettaz C, Gedeon J, Bovet P. Impact of a smoking ban in public places: a rapid assessment in the Seychelles. Tob Control. 2011 Mar 28. [Epub ahead of print].
  • Farrelly MC, Nonnemaker JM, Chou R, Hyland A, Peterson KK, Bauer UE. Changes in hospitality workers' exposure to secondhand smoke following the implementation of New York's smoke-free law. Tob Control. 2005;14(4):236-41.
  • Thomson G and Nick Wilson. One year of smokefree bars and restaurants in New Zealand: Impacts and responses. BMC Public Health 2006;6:64.
  • Baran E, Palancı Y ve Karakurt N. Kars İli merkezinde bulunan bazi lokanta, kafeterya, kahvehane ve birahane sahiplerinin sigara içme durumu ve 4207 sayılı yasaya bakışı. 13. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 18-22 Ekim 2010, İzmir.
  • Sağlık Bakanlığı, yayınlanmamış veri, kişisel görüşme, Haziran 2011.
  • Fong GT, Hyland A, Borland R, et. all. Reductions in tobacco smoke pollution and increases in support for smoke-free public places following the implementation of comprehensive legislation in the Republic of Ireland: findings from the ITC Ireland/UK Survey. Tob Control 2006;15(SupplIII):iii51–8. workplace
  • Hargreaves K, Amos A, Highet G, et. all. The social context of change in tobacco consumption following the introduction of ‘smokefree’ England legislation: A qualitative, longitudinal study. Soc Sci Med. 2010;71:459- 6.
  • Özcebe H, Bilir N ve Aslan D. Türkiye’de Sigara İçilmeyen Kamusal Alanların ve İşyerlerinin Genişletilmesi, Sigara Karşıtı Politika ve Uygulamaların Değerlendirilmesi, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Proje Raporu, Mart 2011, Ankara.
  • Lam TH, Janghorbani M, Hedley AJ, Ho SY, McGhee SM, Chan B. Public opinion on smoke- free policies in restaurants and predicted effect on patronage in Hong Kong. Tob Control 2002;11:195–200.
  • Doğan M, Günay O. Erciyes Üniversitesi sigara öğrencilerinin düzenlemeler konusundaki tutumlari. 13. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 18-22 Ekim 2010, İzmir. ile ilgili yasal
  • Kılıç M. Yozgat’taki yükseköğretim personeli ve öğrencilerinin sigara içme yasağı kanunu uygulamasi ile ilgili tutum ve davranışları. 13. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 18-22 Ekim 2010, İzmir.
  • Özcebe H, Bilir N, Aslan D, Yıldız AN, Karadağ Ö ve Küçük Biçer B. Kahvehane Müşterilerinin Tütün Yasası Görüşleri (Ankara, 2009). Toplum Hekimliği Bülteni 2009;28(2):20-7.
  • Özcebe H, Küçük Biçer B, Gökşen Kaplan Y, Matola BW, Evran AÇ ve Kiraz S. Keçiören İlçesinde Bulunan Kahvehane İşveren, Çalışan ve Müşterilerinin 4207 Sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun” ve Uygulamaları Hakkındaki Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, Yayınlanmamış araştırma, Haziran 2011.

Opinions of the Customers and Employees of Cafes and Restaurants on Smoke Free Implementations

Year 2012, Volume: 10 Issue: 1, 22 - 36, 12.04.2012

Abstract

Objective: This descriptive study investigates the opinions of the customers and employees of café and restaurant on the implementation of smoke-free rules/ laws.

Methods: The study was conducted in 8 provinces in various geographical parts of the country. A total of 160 workplaces (restaurants, cafes, tea-houses) were included in the study, with 20 workplaces in each of the provinces. The first set of data was collected 2-3 months prior to the implementation of the comprehensive smoke-free policy and the second set of data 4 months after the implementation. Two customers at each of the venues were interviewed. Therefore the total number of customers participating was 316 and 320 at the first and second surveys. Similarly 315 and 319 persons (workers and owners ) were interviewed during the first and second surveys.

Results: The percentage of daily smokers were 66.2 and 31.9 among the workers and 55.4 and 32.0 among the customers before and after the implementation respectively. This finding may indicate that more non-smokers were attending the tea-coffee houses and restaurants. Almost all of the nonsmoking customers were in favor of the smoke-free implementation, saying that smoke-free venues are more pleasant and smoke free implementation protects the health of the workers. Smoking customers supported the smoke free implementation as well. Among the workers and the owners, the percentages on both the pleasant venue and protection of worker’s health were much higher. The opinion that implementation of the smoke free policy would be difficult, decreased after the implementation, from 60 percent to 18 percent among the customers and from 73 percent to 22 percent among the workers and the owners. This finding indicates high compliance with the law.

Conclusion: Tobacco control legislation has been supported by workers and clients of the hospitality sector. It has been observed that the law has made a contribution to decreasing the rate of smoking. 

References

  • Doll R and Hill SAB. Mortality in Relation to Smoking: Ten Years' Observations of British Doctors. Brit Med J. 1964;1:1460-7.
  • The Reports of the Surgeon General The 1964 Smoking http://profiles.nlm.nih.gov/ps/retrieve/Narr ative/NN/p-nid/60, Erişim Tarihi: 10 Ağustos 2011. and Health,
  • P. Tİnnesen, L. Carrozzi, K. O. Fagerström, C. Gratziou, C. Jimenez-Ruiz, S. Nardini, G. Viegi, C. Lazzaro, I. A. Campell, E. Dagli and R. West. ERS Task Force - Smoking cessation in patients with respiratory diseases: a high priority, integral component of therapy. Eur Respir J 2007;29:390–417.
  • U.S. Department of Health and Human Services. (2010). How Tobacco Smoke Causes Disease: The Biology and Behavioral Basis for Smoking-Attributable Disease: A Report of the Government Printing Office. 2010. Atlanta, U.S.
  • Egleston BL, Meireles SI, Flieder DB, Clapper ML. Population-based trends in lung cancer incidence 2009;36(6):506-15. Semin Oncol
  • WHO. Report on the Global Tobacco Epidemic 2008- http://www.who.int/tobacco/mpower/gtcr_ download/en/index.html. Date of Access: 16 June, 2010. MPOWER.
  • Perez-Padilla R, Schilmann A, Riojas- Rodriguez H. Respiratory health effects of indoor air pollution. Int J Tuberc Lung Dis. 2010;14(9):1079-86.
  • Prasad DS, Kabir Z, Dash AK, Das BC. Smoking and cardiovascular health: a review of the epidemiology, pathogenesis, prevention and control of tobacco. Indian J Med Sci. 2009;63(11):520-33.
  • WHO, Framework Convention on Tobacco Controol, http://www.who.int/fctc/en/index.html, Erişim Tarihi 19 Ağustos 2011. 10. 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun, 26/11/1996 tarihli ve 22829 sayılı Resmi Gazete.
  • 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, 19/01/2008 tarihli ve 26761 sayılı Resmi Gazete.
  • The Ministry of Health of Turkey. Global Adult Tobacco Survey Turkey Report 2010. Anil Print House.
  • Hilton S, Semple S, Miller BG, MacCalman L, Petticrew M, Dempsey S, Naji A and Ayres JG. Expectations and changing attitudes of bar workers before and after the implementation of smoke-free legislation in Scotland. BMC Public Health 2007;7:206.
  • Hilton S, Cameron J, MacLean A and Petticrew M. Observations from behind the bar: changing patrons' behaviours in response to smoke-free legislation in Scotland. BMC Public Health 2008;8:238.
  • Pursell L, Allwright S, O'Donovan D, Paul G, Kelly A, Mullally BJ and D'Eath M. Before and after study of bar workers' perceptions of the impact of smoke-free workplace legislation in the Republic of Ireland. BMC Public Health 2007;7:131.
  • Tzelepis F, Walsh RA and Paul CL. Community attitudes towards environmental tobacco smoke in licensed premises: follow- up study after the Sharp case. Aust N Z J Public Health 2003;27: 539-42.
  • Viswanathan B, Plumettaz C, Gedeon J, Bovet P. Impact of a smoking ban in public places: a rapid assessment in the Seychelles. Tob Control. 2011 Mar 28. [Epub ahead of print].
  • Farrelly MC, Nonnemaker JM, Chou R, Hyland A, Peterson KK, Bauer UE. Changes in hospitality workers' exposure to secondhand smoke following the implementation of New York's smoke-free law. Tob Control. 2005;14(4):236-41.
  • Thomson G and Nick Wilson. One year of smokefree bars and restaurants in New Zealand: Impacts and responses. BMC Public Health 2006;6:64.
  • Baran E, Palancı Y ve Karakurt N. Kars İli merkezinde bulunan bazi lokanta, kafeterya, kahvehane ve birahane sahiplerinin sigara içme durumu ve 4207 sayılı yasaya bakışı. 13. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 18-22 Ekim 2010, İzmir.
  • Sağlık Bakanlığı, yayınlanmamış veri, kişisel görüşme, Haziran 2011.
  • Fong GT, Hyland A, Borland R, et. all. Reductions in tobacco smoke pollution and increases in support for smoke-free public places following the implementation of comprehensive legislation in the Republic of Ireland: findings from the ITC Ireland/UK Survey. Tob Control 2006;15(SupplIII):iii51–8. workplace
  • Hargreaves K, Amos A, Highet G, et. all. The social context of change in tobacco consumption following the introduction of ‘smokefree’ England legislation: A qualitative, longitudinal study. Soc Sci Med. 2010;71:459- 6.
  • Özcebe H, Bilir N ve Aslan D. Türkiye’de Sigara İçilmeyen Kamusal Alanların ve İşyerlerinin Genişletilmesi, Sigara Karşıtı Politika ve Uygulamaların Değerlendirilmesi, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Proje Raporu, Mart 2011, Ankara.
  • Lam TH, Janghorbani M, Hedley AJ, Ho SY, McGhee SM, Chan B. Public opinion on smoke- free policies in restaurants and predicted effect on patronage in Hong Kong. Tob Control 2002;11:195–200.
  • Doğan M, Günay O. Erciyes Üniversitesi sigara öğrencilerinin düzenlemeler konusundaki tutumlari. 13. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 18-22 Ekim 2010, İzmir. ile ilgili yasal
  • Kılıç M. Yozgat’taki yükseköğretim personeli ve öğrencilerinin sigara içme yasağı kanunu uygulamasi ile ilgili tutum ve davranışları. 13. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 18-22 Ekim 2010, İzmir.
  • Özcebe H, Bilir N, Aslan D, Yıldız AN, Karadağ Ö ve Küçük Biçer B. Kahvehane Müşterilerinin Tütün Yasası Görüşleri (Ankara, 2009). Toplum Hekimliği Bülteni 2009;28(2):20-7.
  • Özcebe H, Küçük Biçer B, Gökşen Kaplan Y, Matola BW, Evran AÇ ve Kiraz S. Keçiören İlçesinde Bulunan Kahvehane İşveren, Çalışan ve Müşterilerinin 4207 Sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun” ve Uygulamaları Hakkındaki Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, Yayınlanmamış araştırma, Haziran 2011.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Original Research
Authors

Hilal Özcebe

Nazmi Bilir

Publication Date April 12, 2012
Submission Date December 12, 2015
Published in Issue Year 2012 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Özcebe, H., & Bilir, N. (2012). Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri. Turkish Journal of Public Health, 10(1), 22-36.
AMA Özcebe H, Bilir N. Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri. TJPH. April 2012;10(1):22-36.
Chicago Özcebe, Hilal, and Nazmi Bilir. “Kahvehane, Restoran Ve Kafe Çalışan Ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri”. Turkish Journal of Public Health 10, no. 1 (April 2012): 22-36.
EndNote Özcebe H, Bilir N (April 1, 2012) Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri. Turkish Journal of Public Health 10 1 22–36.
IEEE H. Özcebe and N. Bilir, “Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri”, TJPH, vol. 10, no. 1, pp. 22–36, 2012.
ISNAD Özcebe, Hilal - Bilir, Nazmi. “Kahvehane, Restoran Ve Kafe Çalışan Ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri”. Turkish Journal of Public Health 10/1 (April 2012), 22-36.
JAMA Özcebe H, Bilir N. Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri. TJPH. 2012;10:22–36.
MLA Özcebe, Hilal and Nazmi Bilir. “Kahvehane, Restoran Ve Kafe Çalışan Ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri”. Turkish Journal of Public Health, vol. 10, no. 1, 2012, pp. 22-36.
Vancouver Özcebe H, Bilir N. Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri. TJPH. 2012;10(1):22-36.

13955                                        13956                                                             13958                                       13959                                        28911


TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096 

Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International LicenseCreative Commons License