Amaç: Bu çalışmanın amacı, beslenme durumu ve demografik özelliklerin üniversite öğrencilerinin umutsuzluğu üzerindeki etkilerini araştırmaktır.
Çalışma Planı: XXXXXX Üniversitesi' ne devam eden 17-25 yaş arası öğrencilerin rast gele örnekleme yöntemiyle seçildiği kesitsel bir çalışmadır. Öğrencilere beslenme durumu ve demografik özellikleri sorgulayan bir anket formu uygulanmıştır. Besin tüketim sıklığı formu ve ayrıca Beck Umutsuzluk Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin toplam skoru 0-20 puan arası değişmekte olup 0-3: normal, 4-8: hafif, 9-14: orta ve 15-20 puan ciddi umutsuzluğu ifade etmektedir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 21.0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin umutsuzluk puanı ortalaması 4.63±3.75’ dir ve çoğunun umutsuzluğu (%50.1) normaldir. Uyku süresi 5-6 saat ve >10 saat olan, sigara ve alkol kullanan, bir haftada en az bir sefer veya daha fazla alkol kullananların umutsuzluğu yüksek iken, öğün atlayanların umutsuzluk puanı düşüktür (p<0.05). İşlenmiş et ürünü, kızarmış sebze, patates kızartması, çorba (hazır), yer fıstığı, şeker, hamburger, ketçap, margarin, mayonez, cips gibi sağlıklı olmayan besinlerin sık (her gün veya haftada 5-6 sefer) tüketimi artmış umutsuzluk puanı ile ilişkilidir (p<0.05).
Sonuç: Bu çalışmada araştırdığımız üniversite öğrencilerinin umutsuzluk puanı normal aralıkta belirlenmiştir. Uyku süresi, sigara ve alkol kullanımı ile sağlıklı olmayan besinlerin sık tüketimi umutsuzluk ile ilişkilidir.
Objectives: Aim of the study to investigate the effects of nutritional status and demographic characteristic on hopelessness of university students.
Study Design: A cross-sectional study with random sampling of students who age between 17-25 years, at XXXXXXXX University. A questionnaire form investigating demographic characteristics and nutritional habits was applied to students. Food frequency questionnaire form and also Beck Hopelessness Scale was used. Total scores range from 0–20 point and it categorized according to symptom severity as follows: 0–3: normal; 4–8: mild; 9–14: moderate; 15–20: severe hopelessness. Statistical analysis of the data was evaluated with SPSS 21.0 statistical package program. p <0.05 was considered statistically significant.
Results: The mean hopelessness score of student was 4.63±3.75 and mean of most of their hopelessness scores (50.1%) was normal. Sleeping 5-6 hours and ≥10 hours, using smoke and alcohol, using alcohol at least one time or more in a week was associated with higher hopelessness score and skipping meal was associated with low hopelessness score (p<0.05).
Unhealty foods such as processed meat product, fried vegetable, fried potato, soup (ready), peanut butter, candies, hamburger, ketchup, margarine, mayonnaise, cips was associated with higher hopelessness score when consumed frequently (daily or 5-6 times in a week) (p<0.05).
Conclusion: Mean hopelessness score of university students which we examined was determined as normal. Sleeping time, using smoke and alcohol, consuming usually unhealty foods were relationship with hopelessnes scale.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2021 |
Submission Date | April 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2021 |