BibTex RIS Kaynak Göster

SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 1, 0 - 0, 27.02.2015

Öz

:  Büyük hava yollarında gelişen darlıklar solunum foksiyon testinde  (SFT) akım-volum eğrisinde inspiratuar ve ekspiratuar  halkalarda kalıcı değişikliğe neden olmaktadır. Hava yolu obstrüksiyonunun ekstratorasik veya intratorasik olarak yerleşimi, ekspiratuar ve inspiratuar akımlar üzerindeki etkilerini belirler . Lezyon inspiryum ve ekspiryumdan birinde hava akımının kısıtlanmasına neden olursa değişken obstürüksiyon adını alır.Akım-volum eğrisine bakılarak lezyonun intratorasik yada ekstratorasik yerleşimli olduğu konusunda yorum yapılabilir. Fiks obstrüksiyonda hava yolu çapı solunum siklusu boyunca değişiklik göstermez. 66 yaşında erkek hastanın nefes darlığı nedeni ile pereop değerlendirilmesi sırasında SFT yapılıyor. SFT’ de dev guatır  ve neden olduğu trakeal bası nedeni ile fiks obtürüksiyon izlendi. Olgunun guatr operasyonu sonrası bası bulgularının ortadan kalkması sonucu postoperatif takibinde SFT ‘de fiks obstirüksiyonun düzeldiği gözlendi.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Savaş Gegin

Deniz Çelik

Yayımlanma Tarihi 27 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gegin, S., & Çelik, D. (2015). SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU. Bozok Tıp Dergisi, 5(1).
AMA Gegin S, Çelik D. SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU. Bozok Tıp Dergisi. Şubat 2015;5(1).
Chicago Gegin, Savaş, ve Deniz Çelik. “SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU”. Bozok Tıp Dergisi 5, sy. 1 (Şubat 2015).
EndNote Gegin S, Çelik D (01 Şubat 2015) SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU. Bozok Tıp Dergisi 5 1
IEEE S. Gegin ve D. Çelik, “SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU”, Bozok Tıp Dergisi, c. 5, sy. 1, 2015.
ISNAD Gegin, Savaş - Çelik, Deniz. “SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU”. Bozok Tıp Dergisi 5/1 (Şubat 2015).
JAMA Gegin S, Çelik D. SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU. Bozok Tıp Dergisi. 2015;5.
MLA Gegin, Savaş ve Deniz Çelik. “SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU”. Bozok Tıp Dergisi, c. 5, sy. 1, 2015.
Vancouver Gegin S, Çelik D. SOLUNUM FONKSİYON TESTİNDE FİKS OBSTRUKSİYONA NEDEN OLAN İNTRATORASİK DEV GUATRLI OLGUNUN SUNUMU. Bozok Tıp Dergisi. 2015;5(1).
Copyright © BOZOK Üniversitesi - Tıp Fakültesi