Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SYMPTOMS EXPERİENCED IN CLIMACTERIC PERIOD AND THE ROLE OF NURSE

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 1, 50 - 56, 17.01.2013

Öz

A woman life is composed of five stages, namely childhood, adolescence, sexual maturity, climacteric and senescence. Each of these stages shows specific physical, psychic and hormonal differences. Although each stage has unique features, adolescence and menopause stages are the most important stages due to their effects on woman life. In menopausal period, the woman experiences some physical and psychic changes based on lack of estrojen and accordingly some problems. The main problems are muscle and joint pain, headache, hot flush, sleep problems, depression, sexual anorexia and stress incontinence, etc. These kinds of problems deteriorate her quality of life. Therefore, the menopausal period should be specially addressed by the health care personnel. Early diagnosis of symptoms belonging to this period, planning related training and consultancy services, and hence making women gain health awareness will be beneficial for women to cope with problems arising in this period.

Kaynakça

  • Amore M, Donato PD, Berti A, Palareti A, Chirico C, Papalini A, Zucchini S. Sexual and psychological symptoms in the climacteric years. Maturitas 2006; 56: 303-11.
  • Tüm yaşam evrelerinde aynı duyarlılığın gösterilmesi önemlidir.

KLİMAKTERİK DÖNEMDE YAŞANAN SEMPTOMLAR VE HEMŞİRENİN ROLÜ

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 1, 50 - 56, 17.01.2013

Öz

Kadın hayatı çocukluk, ergenlik, cinsel olgunluk, menopoz ve yaşlılık olmak üzere beş dönemden oluşur. Bu dönemlerden her biri kendine özgü fiziksel, psişik ve hormonal farklılıklar gösterir. Her dönemin kendine özgü özellikleri olmasına karşın, ergenlik ve menopoz dönemleri kadın yaşamı üzerindeki etkileri nedeni ile en önemli dönemlerdir. Menopozal dönemde kadında; östrojen eksikliğine bağlı fiziksel ve ruhsal birtakım değişiklikler meydana gelmekte ve buna bağlı bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Bunlardan başlıcaları; kas-eklem ağrısı, baş ağrısı, sıcak basması, uyku sorunları, depresyon, cinsel istekte azalma, stres inkontinans gibi sorunlardır. Bu tür sorunlar kadının yaşam kalitesini bozmaktadır. Bu nedenle menopozal dönemin sağlık çalışanları tarafından özel olarak ele alınması gerekmektedir. Bu döneme ait semptomların erken tanılanması, bunlara yönelik yapılacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin planlanması ve böylece kadınlara sağlık bilincinin kazandırılması, bu dönemde yaşanabilecek sorunlarla başa çıkabilmesini sağlamak açısından yararlı olacaktır. 

Kaynakça

  • Amore M, Donato PD, Berti A, Palareti A, Chirico C, Papalini A, Zucchini S. Sexual and psychological symptoms in the climacteric years. Maturitas 2006; 56: 303-11.
  • Tüm yaşam evrelerinde aynı duyarlılığın gösterilmesi önemlidir.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Derleme Bölümü
Yazarlar

Aslı Sis Çelik

Türkan Pasinlioğlu

Yayımlanma Tarihi 17 Ocak 2013
Gönderilme Tarihi 17 Ocak 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sis Çelik, A., & Pasinlioğlu, T. (2013). KLİMAKTERİK DÖNEMDE YAŞANAN SEMPTOMLAR VE HEMŞİRENİN ROLÜ. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(1), 50-56.