Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determining the frailty status using three different tools in patients with axials spondyloarthritis

Yıl 2023, Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, 19 - 20, 22.11.2023

Öz

Several tools identify frailty prevalence in older population, however, their performance to identify frailty status in individuals with axial spondyloarthritis (axSpA) has not been investigated. We aimed to assess the prevalence of frailty in axSpA patients using Fried’s phenotype, the Kihon Checklist (KCL) and the Short Physical Performance Battery (SPPB) and to evaluate the performance of the KCL and SPPB in identifying frailty relative to Fried’s phenotype. This study included 114 patients (61 women) aged between 40 to 70 years old. Sociodemographic data, physical function, quality of life (QoL), depression, anxiety, and disease-related factors were assessed and frail and non-frail adults were compared using all frailty measures. Receiver operating analysis (ROC) was used and area under the curve (AUC) was obtained to examine the ability of the SPPB and the KCL to predict frailty assessed by Fried’s phenotype. Prevalence of frailty was 10.5 % (SPPB), 20.1 % (Fried’s phenotype) and 36% (KCL). SPPB identified the highest prevalence of pre-frailty (58.7 %), followed by Fried’s phenotype (53.5 %) and KCL (33.3 %). Frail patients displayed worse results compared to the non-frails in terms of grip strength, gait speed, QoL, physical function and depression. SPPB demonstrated acceptable discrimination (AUC=0.78) relative to Fried’s phenotype. Frailty and pre-frailty are common in axSpA patients. Clinicians should consider evaluating depression, QoL and physical function in a comprehensive frailty assessment. SPPB is an easy-to-use and rapid tool and may be used as a first-step screening instrument for frailty in patients with axSpA.

Kaynakça

  • 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi bildirisidir.

Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi

Yıl 2023, Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, 19 - 20, 22.11.2023

Öz

Yaşlı popülasyonda kırılganlık düzeyi farklı araçlarla belirlenmektedir. Bununla birlikte, aksiyel spondiloartritli bireylerde bu araçların kırılganlık düzeyini belirleme performansları araştırılmamıştır. Çalışmamızda, aksiyel spondiloartrit tanısı olan bireylerde Fried fenotipi, Kihon Kontrol Listesi (KKL) ve Kısa Fiziksel Performans Bataryası (KFPB) kullanarak kırılganlık prevalansını değerlendirmeyi ve Fried fenotipine göre kırılganlığı belirlemede KKL ve KFPB’nin performansını değerlendirmeyi amaçladık. Bu kesitsel çalışmaya yaşları 40 ila 70 arasında değişen 114 hasta (61 kadın) dahil edilmiştir. Kırılganlık ve kırılganlık öncesi durum üç farklı araç kullanılarak belirlenmiştir. Sosyodemografik veriler, fiziksel fonksiyon, yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete ve hastalıkla ilgili faktörler değerlendirilmiş ve tüm kırılganlık araçları ile kırılgan olan ve kırılgan olmayan olgular arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. KFPB ve KKL'nin Fried fenotipi ile değerlendirilen kırılganlığı öngörme yeteneğini incelemek için eğri altında kalan alan hesaplanmış ve ROC eğrisi kullanılmıştır. Kırılganlık prevalansı %10,5 (KFPB), %20,1 (Fried fenotipi) ve %36 (KKL) olarak belirlendi. KFPB kırılganlık öncesi prevalansı en yüksek orand (%58,7) tespit ederken, bunu Fried fenotipi (%53,5) ve KKL (%33,3) izlemiştir. Kırılgan hastalar kavrama kuvveti, yürüme hızı, yaşam kalitesi, fiziksel fonksiyon ve depresyon açısından kırılgan olmayanlara kıyasla daha kötü sonuçlar sergilemiştir. KFPB, Fried fenotipine göre kabul edilebilir ayırt edilebilirlik (AUC=0.78) ortaya koymuştur. Kırılganlık ve kırılganlık öncesi durum aksiyel spondiloartrit hastalarında yaygın görülmektedir. Klinisyenler, sağlıklı yaşlanma için kapsamlı bir kırılganlık değerlendirmesinde depresyon, yaşam kalitesi ve fiziksel fonksiyonu değerlendirmeyi düşünmelidir. KFPB, kısa ve hızlı uygulanabilir bir yöntem olduğundan aksiyel spondiloartrit hastalarında ilk adım kırılganlık tarama aracı olarak uygulanabilir.

Kaynakça

  • 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi bildirisidir.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fizyoterapi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özgül Öztürk 0000-0002-5207-1893

Özlem Feyzioğlu 0000-0002-7479-4128

Fatih Sarıtaş 0000-0001-9968-3283

Yayımlanma Tarihi 22 Kasım 2023
Gönderilme Tarihi 13 Eylül 2023
Kabul Tarihi 22 Kasım 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Öztürk, Ö., Feyzioğlu, Ö., & Sarıtaş, F. (2023). Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı), 19-20.
AMA Öztürk Ö, Feyzioğlu Ö, Sarıtaş F. Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi sağlık bilim. derg. Kasım 2023;(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı):19-20.
Chicago Öztürk, Özgül, Özlem Feyzioğlu, ve Fatih Sarıtaş. “Aksiyel Spondiloartritli Bireylerde kırılganlık Durumunun üç Farklı yöntem Ile Belirlenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, sy. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı (Kasım 2023): 19-20.
EndNote Öztürk Ö, Feyzioğlu Ö, Sarıtaş F (01 Kasım 2023) Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı 19–20.
IEEE Ö. Öztürk, Ö. Feyzioğlu, ve F. Sarıtaş, “Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi”, Gazi sağlık bilim. derg, sy. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, ss. 19–20, Kasım 2023.
ISNAD Öztürk, Özgül vd. “Aksiyel Spondiloartritli Bireylerde kırılganlık Durumunun üç Farklı yöntem Ile Belirlenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı (Kasım 2023), 19-20.
JAMA Öztürk Ö, Feyzioğlu Ö, Sarıtaş F. Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi sağlık bilim. derg. 2023;:19–20.
MLA Öztürk, Özgül vd. “Aksiyel Spondiloartritli Bireylerde kırılganlık Durumunun üç Farklı yöntem Ile Belirlenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, sy. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, 2023, ss. 19-20.
Vancouver Öztürk Ö, Feyzioğlu Ö, Sarıtaş F. Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi sağlık bilim. derg. 2023(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı):19-20.