Bu çalışmanın amacı, kızılcık meyvelerinin kimyasal bileşimi (C vitamini, bireysel fenolik ve şeker bileşikleri) ve antioksidan kapasitesinin yanında, meyve ekstrelerinin sağlıklı (L-929) ve akciğer kanseri (A-549) hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisini araştırmaktır. Türkiye'de aynı koşullarda yetiştirilen on üç kızılcık (Cornus mas L.) genotipi meyve örnekleri ASE tekniği ile optimum koşullarda ekstrakte edildikten sonra kimyasal bileşim, HPLC-DAD-RID ile analiz edildi. Antioksidan kapasitesi, toplam fenolik ve toplam antosiyanin içeriği spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlendi. Sitotoksik etkiler, 48 saat boyunca L-929 ve A-549 hücre hatlarında MTT testi ile değerlendirildi. Meyve ekstraktlarının L-929 sağlıklı fare fibroblast hücreleri üzerinde toksik etkisi gözlenmezken, A-549 akciğer kanseri hücrelerinde hücre proliferasyonunu (yaklaşık %50) azalttığı belirlendi. A-549 hücreleri üzerindeki antioksidan kapasite ve sitotoksik etkiler için öne çıkan genotipler sırasıyla 44-03, 44-20, 44-21, 77-09 ve 44-21, 44-16, 77-05 olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlar, genotipler (p ≤ 0.05) arasında önemli farklılıklar olduğunu ve kızılcık meyvelerinin önemli bir antioksidan kapasiteye ve antiproliferatif etki potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Kızılcık (Cornus mas L.) Fenolikler C vitamin Antioksidan kapasite antiproliferative effect akciğer kanseri Kızılcık (Cornus mas L.), Fenolikler, C vitamin, Antioksidan kapasite, antiproliferative effect, akciğer kanseri
TDK-2018-1497
İnönü Üniversitesi
TDK-2018-1497
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TDK-2018-1497 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2023 |
Kabul Tarihi | 7 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 51 Sayı: 1 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science