Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 3, 184 - 199, 13.12.2019
https://doi.org/10.23884/ijhsrp.2019.4.3.04

Öz

Kaynakça

  • [1]. İnternet: T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu, 2018. SGK İstatistik Yılları. http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari Accessed Date: 4.11.2018
  • [2]. İnternet: https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/hazir-yemek-sektorunden-665-milyar-lira-ciro-321286.html Accessed Date: 4.11.2018.
  • [3]. İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, EK-1 İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi (29.03.2013) Resmi Gazete, 28602.
  • [4]. Ünver, M., 2016. Toplu Yemek Hizmeti Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, 3, 5, 9-12.
  • [5]. Sormaz, Ü., Demirçivi, B., M., Yeşiltaş, M., 2014. Dışarıya Yemek Hizmeti Veren (Catering) İşletmelerde Çalışanların İş Güvenliği Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6 (2): 62-63.
  • [6]. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (2012), T.C. Resmi Gazete, 28339, 20.06.2012.
  • [7]. Güçlü, M. , 2007. ‘‘OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’’, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, 31-33.
  • [8]. Özkılıç, Ö., 2005. Risk Tanımı ve Risk Değerlendirmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri, Türkiye İşveren Sendikaları, Ankara, 47, 55-60,113-115.
  • [9]. Bıyıkçı, E., T., 2010. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanmasında İş Güvenliği Uzmanlığı. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa, 1.
  • [10]. Önder S., Suner N., Önder M., 2011. Madencilik Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Risk Değerlendirme Karar Matrisi İle İncelenmesi. Türkiye 22. Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi, 11-13 Mayıs, 2011, Ankara, 403.
  • [11]. Ağca, E., 2010. Mermer Fabrikalarında İş Güvenliği Risk Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Adana, 29-34.
  • [12]. Güçlü, M., 2007. OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, 31-33.
  • [13]. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, 2012. İşçi Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Analizleri Nasıl Yapılır? EMO/445, Ankara, 30-34.
  • [14]. Dienstbuhl, I., Michaelis, R., Scharmentke, M., Buffet, M.A., Roskams, N., Van Herpe, S., Karjalainen, K., Koukoulaki, T., Gervais, R., Stabile, S., Karanika, M., Kouvonen, A., Narocki, C., ve Lissner, L., Protecting Workers in Hotels, Restaurants and Catering. https://osha.europa.eu/en/publications/reports/TE7007132ENC_horeca adresinden 12.05.2019 tarihinde alınmıştır.
  • [15]. European Agency for Safety and Health at Work, 2008. Protecting Workers in Hotels, Restaurants and Catering. https://osha.europa.eu/en/publications/factsheets/79 adresinden 09.06.2019 tarihinde alınmıştır.
  • [16]. Health and Safety Executive, 2013. Managing Risk In Catering and Hospitality: Your Responsibilities. http://www.hse.gov.uk/pubns/cais25.pdf adresinden 09.06.2019 tarihinde alınmıştır.
  • [17]. Arocena, P., Nùñez, I., Villanueva, M., 2008. The Impact of Prevention Measures and Organisational Factors on Occupational Injuries, Safety Science, 46(9), 1369-1384

RISKS ANALYSIS IN CATERING INDUSTRY

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 3, 184 - 199, 13.12.2019
https://doi.org/10.23884/ijhsrp.2019.4.3.04

Öz

In recent years, the occupational health and safety has become one of
the important elements of working life. The importance of contributing to the
protection of employee health by preventing occupational accidents and
occupational diseases is increasing demand nowadays. The rapid growth of the
catering sector with increasing employment and competition turn into a growing
problem: increase in occupational accidents. In this research carried out with
the necessity of taking precautions for the solution of this problem; A risk
analysis was conducted in a catering company in Uşak to identify hazards and
risks in the company.  The hazards and
risks are evaluated and precautionary actions were determined according to the
current situation. At the same time, it is thought to be beneficial in terms of
creating awareness for all companies in the sector by contributing to the
protection of employee health by reducing occupational accidents and diseases.
Risk analyses were done by L type matrix (5x5 matrix table). In this study, a
total of 131 hazards and risks were identified. The identified hazards and
risks are grouped according to their risk level (Unacceptable risk: 5; Significant
risk:61; Medium risk:59). It is considered that adopting proactive approaches
within the scope of occupational safety practices will accelerate the spread of
the safety network and occupational safety culture to all employees

Kaynakça

  • [1]. İnternet: T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu, 2018. SGK İstatistik Yılları. http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari Accessed Date: 4.11.2018
  • [2]. İnternet: https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/hazir-yemek-sektorunden-665-milyar-lira-ciro-321286.html Accessed Date: 4.11.2018.
  • [3]. İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, EK-1 İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi (29.03.2013) Resmi Gazete, 28602.
  • [4]. Ünver, M., 2016. Toplu Yemek Hizmeti Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara, 3, 5, 9-12.
  • [5]. Sormaz, Ü., Demirçivi, B., M., Yeşiltaş, M., 2014. Dışarıya Yemek Hizmeti Veren (Catering) İşletmelerde Çalışanların İş Güvenliği Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6 (2): 62-63.
  • [6]. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (2012), T.C. Resmi Gazete, 28339, 20.06.2012.
  • [7]. Güçlü, M. , 2007. ‘‘OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’’, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, 31-33.
  • [8]. Özkılıç, Ö., 2005. Risk Tanımı ve Risk Değerlendirmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri, Türkiye İşveren Sendikaları, Ankara, 47, 55-60,113-115.
  • [9]. Bıyıkçı, E., T., 2010. İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanmasında İş Güvenliği Uzmanlığı. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa, 1.
  • [10]. Önder S., Suner N., Önder M., 2011. Madencilik Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Risk Değerlendirme Karar Matrisi İle İncelenmesi. Türkiye 22. Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi, 11-13 Mayıs, 2011, Ankara, 403.
  • [11]. Ağca, E., 2010. Mermer Fabrikalarında İş Güvenliği Risk Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Adana, 29-34.
  • [12]. Güçlü, M., 2007. OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, 31-33.
  • [13]. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, 2012. İşçi Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Analizleri Nasıl Yapılır? EMO/445, Ankara, 30-34.
  • [14]. Dienstbuhl, I., Michaelis, R., Scharmentke, M., Buffet, M.A., Roskams, N., Van Herpe, S., Karjalainen, K., Koukoulaki, T., Gervais, R., Stabile, S., Karanika, M., Kouvonen, A., Narocki, C., ve Lissner, L., Protecting Workers in Hotels, Restaurants and Catering. https://osha.europa.eu/en/publications/reports/TE7007132ENC_horeca adresinden 12.05.2019 tarihinde alınmıştır.
  • [15]. European Agency for Safety and Health at Work, 2008. Protecting Workers in Hotels, Restaurants and Catering. https://osha.europa.eu/en/publications/factsheets/79 adresinden 09.06.2019 tarihinde alınmıştır.
  • [16]. Health and Safety Executive, 2013. Managing Risk In Catering and Hospitality: Your Responsibilities. http://www.hse.gov.uk/pubns/cais25.pdf adresinden 09.06.2019 tarihinde alınmıştır.
  • [17]. Arocena, P., Nùñez, I., Villanueva, M., 2008. The Impact of Prevention Measures and Organisational Factors on Occupational Injuries, Safety Science, 46(9), 1369-1384
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Article
Yazarlar

Tolga Ankaralıgil 0000-0003-2639-7344

Ayşe Özdemir 0000-0003-2639-7344

Yayımlanma Tarihi 13 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 23 Ağustos 2019
Kabul Tarihi 29 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

IEEE T. Ankaralıgil ve A. Özdemir, “RISKS ANALYSIS IN CATERING INDUSTRY”, IJHSRP, c. 4, sy. 3, ss. 184–199, 2019, doi: 10.23884/ijhsrp.2019.4.3.04.

DOAJ_logo.png   scholar_logo_64dp.pngcrossref-logo-landscape-200.pnglogo.pnglogo-minik.png  CenterLogo.png researchgate-vector-logo.png SciLit logo ile ilgili görsel sonucuicon.png?w=170&fakeurl=1Medical Reads

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/DOAJ_logo.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/DOAJ_logo.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/DOAJ_logo.pnghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/DOAJ_logo.png    Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial -NoDerivatives 4.0 International License.