Purpose:This study was carried out in order to evaluate the menus of formal preschools in Uskudar District of Istanbul Provincial Directorate of National Education.
Patients and Methods:The study included five formal preschools in Uskudar, but four schools were included in the study because a school\'s menu was not published on the website. In the evaluation of one month (20 days) menus in preschool; energy, macro nutrient requirements of children and nutrient group contents of menus were calculated. The contents of energy and macro nutrients were calculated with the Nutrition Information System (BEBIS) software.
Results:The fat ratios and saturated fat content of the preschool menus in the study were found in all schools (42%,40%,41%,37% and 17.9%, 13.6%, 13.4%, 14.3% respectively), and the ratio of energy from sucrose was above the reference range in three schools (7%,17%,14%). In addition, when the contents of the menu were evaluated according to the food groups, the cereal group was adequate and high; however, milk group, meat group, fruit and vegetable group were found to be insufficient.
Conclusion:To achieve appropriate eating habits in preschool children is very important for the sustainability of growth and development.Therefore, the menus served to children in preschool, where they spend a significant part of their days, should be prepared in accordance with adequate and balanced nutrition principles.As a result of the study, it was determined that the menus of preschools were not suitable for children requirements. It is recommended that the menus should be prepared under the control of dietitians and trained authorized persons in the preparation of menus in the preschool are required.
Amaç:Bu çalışma, İstanbul ili Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Üsküdar İlçesi’ndeki resmi anaokullarındaki menülerin günlük beslenme referanslarına uygunluğunun değerlendirilmesi amacı ile yürütülmüştür.
Hastalar ve Yöntem:Çalışmaya Üsküdar ilçesindeki beş resmi ana okulu dahil edilmiş ancak bir okulun menüsü internet sitesinde yayınlanmamış olduğu için çalışmaya dört anaokulu dahil edilmiştir. Anaokullarındaki bir aylık (20 gün) menülerin değerlendirilmesinde; besin grubu içerikleri ve çocukların enerji, makro besin ögesi gereksinmelerini karşılama oranları hesaplanmıştır. Enerji ve makro besin ögesi içerikleri Beslenme Bilgi Sistemi (BEBİS) yazılımı ile hesaplanmıştır.
Bulgular:Çalışmadaki anaokulu menülerinin yağ oranları ve doymuş yağ miktarı okulların hepsinde (sırasıyla; %42, %40, %41, %37 ve %17.9, %13.6, %13.4, %14.3), enerjinin sükrozdan gelen miktarı (%7, %17, %14) üç okulda referans aralığın üzerinde bulunmuştur. Ayrıca menü içerikleri besin gruplarına göre değerlendirildiğinde tahıl grubunun yeterli düzeyde olduğu ve yüksek; ancak süt grubu, et grubu, meyve ve sebze grubunun yetersiz düzeyde bulunduğu saptanmıştır.
Sonuç:Okul öncesi dönemde çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, büyüme ve gelişimlerinin sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir. Bu yüzden günlerinin önemli bir kısmını geçirdikleri anaokullarında çocuklara verilen menülerin yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olarak hazırlanması gereklidir. Çalışma sonucunda anaokullarında öğrencilere sunulan menülerin beslenme ilkelerine uygun olmadığı belirlenmiştir. Menülerin diyetisyenler kontrolünde hazırlanması ve anaokullarındaki yetkili kişilerin menü hazırlama konusunda eğitilmesi önerilmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 12 Sayı: 1 |