BibTex RIS Kaynak Göster

Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: “Proksimiti Ligasyon Assay” (Yakınsal Bağlanma Tespiti)

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 05.12.2011

Öz

Amaç: Sinyal yolakları ve proteinlerin fonksiyonel olarak derinlemesine çalışılmasının gerekliliği nedeni ile, proteomiks çalışmalarında protein-protein etkileşimlerinin analizi her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Proksimiti ligasyon assay, hücre ve doku kesitlerinde hücre içi proteinlerin ve protein interaksiyonlarının keşfedilmesi amacı ile kullanılan yeni bir yöntemdir. Bu çalışmada, PLA yöntemini kullanarak, WNT sinyal ileti yolağı proteinlerinden b-katenin ve Axin2 proteinlerinin etkileşimlerini bir T-hücreli akut lenfoblastik lösemi (T-ALL) hücre hattı olan Jurkat hücrelerinde göstermeyi amaçladık.

 

Gereç ve Yöntem: Jurkat hücreleri RPMI' lı besi yerinde yetiştirilip lamlara fikse edilir. Geçirgen hale getirilen hücreler blokaj aşamasından ardından birincil antikorlar ve PLA probları ile muamele edilirler. Hibridizasyon ve ligasyonunun ardından sirküle oligonükleotidler, sirküle dönen amplifikasyon (RCA) için substrat oluştururlar. RCA ürünleri Texas Red işaretli probların hibridizasyonu ile işaretlenir ve in situ PLA sinyalleri floresan mikroskobunda görüntülenir.

Bulgular: Öncelikle hücre içi b-katenin and Axin2 protein ekspresyonları belirlendi. Ardından b-katenin-Axin2 protein interaksiyon varlığı hem nükleus hem de sitoplazmada gösterildi.

Sonuç: Burada sunulan sonuçlar, in situ PLA tekniğinin, WNT yolağı üyelerinin birbirleri ile olan etkileşimlerinin hücresel boyutta tespit edilmesinde kullanılabileceğini göstermiştir. Çalışmamızda, artmış düzeyde b-katenin-Axin2 protein etkileşimini T-ALL hücre soyunda (Jurkat) gösterdik. Bu WNT sinyal yolağının T-ALL de bozulmuş regülasyonuna işaret ettiğini göz önünde bulundurursak WNT yolağı elemanları yeni tedavi protokolleri için birer hedef molekül halini alabilirler. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Genetik
Yazarlar

Yücel Erbilgin

Özden Hatırnaz Ng

Müge Sayitoğlu

Ola Söderberg Bu kişi benim

Uğur Özbek

Yayımlanma Tarihi 5 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Erbilgin, Y., Hatırnaz Ng, Ö., Sayitoğlu, M., Söderberg, O., vd. (2011). Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: “Proksimiti Ligasyon Assay” (Yakınsal Bağlanma Tespiti). Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1(2).
AMA Erbilgin Y, Hatırnaz Ng Ö, Sayitoğlu M, Söderberg O, Özbek U. Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: “Proksimiti Ligasyon Assay” (Yakınsal Bağlanma Tespiti). Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2011;1(2).
Chicago Erbilgin, Yücel, Özden Hatırnaz Ng, Müge Sayitoğlu, Ola Söderberg, ve Uğur Özbek. “Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: ‘Proksimiti Ligasyon Assay’ (Yakınsal Bağlanma Tespiti)”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 1, sy. 2 (Aralık 2011).
EndNote Erbilgin Y, Hatırnaz Ng Ö, Sayitoğlu M, Söderberg O, Özbek U (01 Aralık 2011) Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: “Proksimiti Ligasyon Assay” (Yakınsal Bağlanma Tespiti). Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 1 2
IEEE Y. Erbilgin, Ö. Hatırnaz Ng, M. Sayitoğlu, O. Söderberg, ve U. Özbek, “Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: ‘Proksimiti Ligasyon Assay’ (Yakınsal Bağlanma Tespiti)”, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 2, 2011.
ISNAD Erbilgin, Yücel vd. “Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: ‘Proksimiti Ligasyon Assay’ (Yakınsal Bağlanma Tespiti)”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 1/2 (Aralık 2011).
JAMA Erbilgin Y, Hatırnaz Ng Ö, Sayitoğlu M, Söderberg O, Özbek U. Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: “Proksimiti Ligasyon Assay” (Yakınsal Bağlanma Tespiti). Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;1.
MLA Erbilgin, Yücel vd. “Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: ‘Proksimiti Ligasyon Assay’ (Yakınsal Bağlanma Tespiti)”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 2, 2011.
Vancouver Erbilgin Y, Hatırnaz Ng Ö, Sayitoğlu M, Söderberg O, Özbek U. Protein-Protein İlişkilerini Belirlemede Yeni Bir Yöntem: “Proksimiti Ligasyon Assay” (Yakınsal Bağlanma Tespiti). Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2011;1(2).