Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hemşirelik Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 3, 299 - 309, 25.12.2023

Öz

Amaç: Çalışma hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilerin, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının incelenmesi amacıyla yapıldı.
Yöntem: Tanımlayıcı türdeki araştırmanın örneklemini hemşirelik bölümünde okuyan 349 öğrenci oluşturdu. Veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) kullanılarak, Google form aracılığı ile toplandı.
Bulgular: Öğrencilerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının sosyo-demografik özelliklerine göre istatistiksel açıdan farklılık göstermediği (p>0.05); “Beslenmeye Yönelik Duygu” alt-boyutunda 18-20 yaş grubunda, düzenli fiziksel aktivite yapmayanlarda, öğün atlayanlarda, sağlıklı beslendiğine inanmayanlarda ve beslenme haberlerini takip etmeyenlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği (p<0.05); “Olumlu Beslenme” alt boyutunda 21-24 yaş grubunda, düzenli fiziksel aktivite yapanlarda, alkol kullanmayanlarda, öğün atlamayanlarda ve sağlıklı beslendiğine inananlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği (p<0.05); “Kötü Beslenme” alt boyutunda ise, fiziksel aktivite yapmayanlarda, öğün atlayanlarda ve sağlıklı beslendiğine inanmayanlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği (p<0,001) saptandı.
Sonuç ve Öneriler: Hemşirelik öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının yüksek düzeyde olduğu görüldü. Öğrencilerin bilinçli yeme tutumuna ilişkin farkındalıklarının devam ettirilmesi için sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemi gibi konularda eğitici konferanslar ve bilimsel etkinlikler yapılarak sağlık okuyazarlıkları arttırılmalıdır.

Teşekkür

Çalışmaya katılan öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Referans1 Acharya, L., Jin, L., ve Collins, W. (2018). College life is stressful today - Emerging stressors and depressive symptoms in college students. Journal of American college health : J of ACH, 66(7), 655–664. https://doi.org/10.1080/07448481.2018.1451869
  • Referans2 Akçadağ, M., ve Ahiskali Bozkurt, T. (2019). Fast-Food Ürünlerinin Tercih Edilme Nedenlerinin Tespiti: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Journal of Life Economics, 6(4), 449–462. https://doi.org/10.15637/JLECON.6.028
  • Referans3 Arı, A. G., ve Arslan, K. (2020). Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Genel Beslenme Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 47, 393–415. https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyusbed/issue/53594/714436
  • Referans4 Baltacı, G., Ersoy, G., Karaağaoğlu, N., Derman, O., ve Kanbur, N. (2006). Ergenlerde sağlıklı beslenme, hareketli yaşam. Sinem Matbaacılık.
  • Referans5 Bauchner, H., & Sharfstein, J. (2020). A bold response to the COVID-19 pandemic: Medical students, national service, and public health. JAMA—Journal of the American Medical Association, 323(18), 1790–1791. https://doi.org/10.1001/jama. 2020.6166
  • Referans6 Baysal, A. (2002). Beslenme. Hatiboğlu Yayıncılık.
  • Referans7 Di Renzo, L., Gualtieri, P., Pivari, F., Soldati, L., Attinà, A., Cinelli, G., Cinelli, G., Leggeri, C., Caparello, G., Barrea, L., Scerbo, F., Esposito, E., ve De Lorenzo, A. (2020). Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: An Italian survey. Journal of Translational Medicine, 18(1), 1–15. https://doi.org/10.1186/S12967-020-02399-5/FIGURES/4
  • Referans8 Erdoğan, R. (2021). Pandemi Döneminde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Belirlenmesi. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 17(Pandemi Özel Sayısı), 3276–3295. https://doi.org/10.26466/OPUS.862585
  • Referans9 Ermiş, E., Doğan, E., Alp, N., ve Satici, A. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi Journal of Sports and Performance Researches, 6(1), 30–40. https://doi.org/10.17155/spd.67561
  • Referans10 Erten, M. (2006). Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. Gazi Üniversitesi.
  • Referans11 Kadıoğlu, M., ve Ergün, A. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Yeme Tutumu, Öz-Etkililik ve Etkileyen Faktörler. Journal of Marmara University Institute of Health Sciences, 5(2), 96–104. https://doi.org/10.5455/musbed.20150309011008
  • Referans12 Kahraman, S., Karaca ÇİFTÇİ, E., Yilmaz, D., ve Geliş Tarihi, D. (2020). Hemşirelik Öğrencileri İle İktisat Fakültesi Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. IAAOJ | Health Sciences |, 3, 302–314.
  • Referans13 Koca, B., ve Oğuzöncül, A. F. (2015). İnönü Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin sigara, alkol, madde kullanımı, madde kullanımına etki eden etmenler ve aileden aldıkları sosyal desteğin etkisi. Kocaeli Tıp Dergisi, 4(2), 4–13. https://dergipark.org.tr/tr/pub/kotder/issue/38597/447844
  • Referans14 Korkmaz, N. H. (2010). Uludağ Üniversitesi Öğrencilerinin Spor Yapma ve Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Journal of Uludag University Faculty of Education, 23(2), 399–413. https://dergipark.org.tr/en/pub/uefad/issue/16692/173490
  • Referans15 Pekcan, A. G., Şanlıer, N., ve Baş, M. (2016). Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER).
  • Referans16 Sayılı, M., ve Gözener, B. (2013). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 11–28. https://dergipark.org.tr/tr/pub/jiss/issue/25895/272910
  • Referans17 Tekkurşun Demir, G., ve İbrahim Cicioğlu, H. (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256–274. https://doi.org/10.31680/GAUNJSS.559462
  • Referans18 Uzun, R., Balci, E., Günay, O., Özdil, K., Ve Öztürk, G. K. (2018). Hemşirelik Öğrencilerinde Yeme Tutumları, Beden Algısı, Benlik Saygısı Ve İlişkili Etmenler. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 48–63. https://doi.org/10.1501/Asbd_0000000086
  • Referans19 Yıldırım, İ., Yıldırım, Y., Tortop, Y., ve Poyraz, A. (2011). Nutrition habits of Physical Education and Sport High School students of Afyon Kocatepe University and factors affected the the nutrition habits. Journal of Human Sciences, 8(1), 1375–1391. https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/1613

Nursing Department Students' Attitudes Towards Healthy Nutrition

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 3, 299 - 309, 25.12.2023

Öz

Purpose: Study was conducted to determine the attitudes of the students studying in the nursing department towards healthy nutrition.
Method: The sample of this descriptive study consists of 349 students studying in the nursing department. The data were collected by using the Personal Information Form and the Attitudes towards Healthy Eating Scale (ASHN) Google form.
Results: The students' attitudes towards healthy eating did not differ statistically according to their socio-demographic characteristics (p>0.05); There was a statistically significant difference with the sub-dimension "Emotion towards Nutrition" in the 18-20 age group, those who do not do regular physical activity, those who skip meals, those who do not believe in a healthy diet, and those who do not follow the nutrition news (p<0.05); In the "Positive Nutrition" sub-dimension, there was a statistically significant difference in the 21-24 age group, those who do regular physical activity, those who do not drink alcohol, those who do not skip meals and those who believe that they eat healthy (p<0.05); In the "Bad Nutrition" sub-dimension, it was found to be statistically significant in those who did not do physical activity, skipped meals and did not believe that they had a healthy diet (p<0.001).
Conclusion and Suggestions: Nursing students attitudes towards healthy eating were found to be at a high levelIn order to maintain students' awareness of their conscious eating attitude, their health literacy should be increased by organizing educational conferences and scientific activities on issues such as the importance of healthy and regular nutrition.

Kaynakça

  • Referans1 Acharya, L., Jin, L., ve Collins, W. (2018). College life is stressful today - Emerging stressors and depressive symptoms in college students. Journal of American college health : J of ACH, 66(7), 655–664. https://doi.org/10.1080/07448481.2018.1451869
  • Referans2 Akçadağ, M., ve Ahiskali Bozkurt, T. (2019). Fast-Food Ürünlerinin Tercih Edilme Nedenlerinin Tespiti: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Journal of Life Economics, 6(4), 449–462. https://doi.org/10.15637/JLECON.6.028
  • Referans3 Arı, A. G., ve Arslan, K. (2020). Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Genel Beslenme Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 47, 393–415. https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyusbed/issue/53594/714436
  • Referans4 Baltacı, G., Ersoy, G., Karaağaoğlu, N., Derman, O., ve Kanbur, N. (2006). Ergenlerde sağlıklı beslenme, hareketli yaşam. Sinem Matbaacılık.
  • Referans5 Bauchner, H., & Sharfstein, J. (2020). A bold response to the COVID-19 pandemic: Medical students, national service, and public health. JAMA—Journal of the American Medical Association, 323(18), 1790–1791. https://doi.org/10.1001/jama. 2020.6166
  • Referans6 Baysal, A. (2002). Beslenme. Hatiboğlu Yayıncılık.
  • Referans7 Di Renzo, L., Gualtieri, P., Pivari, F., Soldati, L., Attinà, A., Cinelli, G., Cinelli, G., Leggeri, C., Caparello, G., Barrea, L., Scerbo, F., Esposito, E., ve De Lorenzo, A. (2020). Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: An Italian survey. Journal of Translational Medicine, 18(1), 1–15. https://doi.org/10.1186/S12967-020-02399-5/FIGURES/4
  • Referans8 Erdoğan, R. (2021). Pandemi Döneminde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Belirlenmesi. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 17(Pandemi Özel Sayısı), 3276–3295. https://doi.org/10.26466/OPUS.862585
  • Referans9 Ermiş, E., Doğan, E., Alp, N., ve Satici, A. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi Journal of Sports and Performance Researches, 6(1), 30–40. https://doi.org/10.17155/spd.67561
  • Referans10 Erten, M. (2006). Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. Gazi Üniversitesi.
  • Referans11 Kadıoğlu, M., ve Ergün, A. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Yeme Tutumu, Öz-Etkililik ve Etkileyen Faktörler. Journal of Marmara University Institute of Health Sciences, 5(2), 96–104. https://doi.org/10.5455/musbed.20150309011008
  • Referans12 Kahraman, S., Karaca ÇİFTÇİ, E., Yilmaz, D., ve Geliş Tarihi, D. (2020). Hemşirelik Öğrencileri İle İktisat Fakültesi Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. IAAOJ | Health Sciences |, 3, 302–314.
  • Referans13 Koca, B., ve Oğuzöncül, A. F. (2015). İnönü Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin sigara, alkol, madde kullanımı, madde kullanımına etki eden etmenler ve aileden aldıkları sosyal desteğin etkisi. Kocaeli Tıp Dergisi, 4(2), 4–13. https://dergipark.org.tr/tr/pub/kotder/issue/38597/447844
  • Referans14 Korkmaz, N. H. (2010). Uludağ Üniversitesi Öğrencilerinin Spor Yapma ve Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Journal of Uludag University Faculty of Education, 23(2), 399–413. https://dergipark.org.tr/en/pub/uefad/issue/16692/173490
  • Referans15 Pekcan, A. G., Şanlıer, N., ve Baş, M. (2016). Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER).
  • Referans16 Sayılı, M., ve Gözener, B. (2013). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 11–28. https://dergipark.org.tr/tr/pub/jiss/issue/25895/272910
  • Referans17 Tekkurşun Demir, G., ve İbrahim Cicioğlu, H. (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256–274. https://doi.org/10.31680/GAUNJSS.559462
  • Referans18 Uzun, R., Balci, E., Günay, O., Özdil, K., Ve Öztürk, G. K. (2018). Hemşirelik Öğrencilerinde Yeme Tutumları, Beden Algısı, Benlik Saygısı Ve İlişkili Etmenler. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 48–63. https://doi.org/10.1501/Asbd_0000000086
  • Referans19 Yıldırım, İ., Yıldırım, Y., Tortop, Y., ve Poyraz, A. (2011). Nutrition habits of Physical Education and Sport High School students of Afyon Kocatepe University and factors affected the the nutrition habits. Journal of Human Sciences, 8(1), 1375–1391. https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/1613
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Funda Akduran 0000-0001-7009-3562

Öznur Adadıoğlu 0000-0003-2804-4534

Bahar Emiroğlu 0000-0002-3794-8175

Erken Görünüm Tarihi 23 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 4 Ekim 2022
Kabul Tarihi 10 Mart 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akduran, F., Adadıoğlu, Ö., & Emiroğlu, B. (2023). Hemşirelik Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Genel Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(3), 299-309.

                                                                  Genel Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.