Purpose:The aim of this study was to investigate the anxiety and depression levels of parents of the children who hospitalized for surgery in Pediatric Surgery Department of a university hospital.
Patients and Methods:The population of this descriptive and cross-sectional study consisted of the parents of the children who were hospitalized for surgery and the study sample included 164 parents (82 mothers, 82 fathers) who met the study criteria. The data were collected by Identification Form for Child, Identification Form for Parents, Beck\\\'s Anxiety Scale (BAS) and Beck’s Depression Scale (BDS) between October 2018 and May 2019 in a university hospital.
Results:In the study, the mean age of children who would undergone surgery was 6.61±5.13 years, 56.1% were male and 43.9% were female. Beside 39% of children had a previous surgery history, 30,5% of them were admitted to hospital with inguinoscrotal system operations. The mean age of mothers included to the study was 35.41±7.38 years and 45.1% of them were primary school graduates, besides the mean age of fathers included to the study was 38.54±6.42 years and 35.4% of them were primary school graduates. The mean of BAS and BDS score of the mothers of the children involved to the study were higher than the mean BAS and BDS score of the fathers and there was a moderate positive correlation between BAS and BDS scores in mothers (r=0,51) and fathers (r=0,71) (p<0,01).
Conclusion:As a conclusion, while comparing the levels of anxiety and depression of the mothers and the fathers of the children who would undergo surgery, it was identified that the anxiety and depression levels of mothers were higher than the fathers. By considering all these results, determining the anxiety and depression levels of the parents whose children will undergo surgery and supporting the parents may be suggested to the nurses working on field.
Amaç:Bu çalışmanın amacı, bir üniversite hastanesi çocuk cerrahisi kliniğine ameliyat edilmek üzere yatırılan çocukların ebeveynlerinin anksiyete ve depresyon düzeylerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır.
Hastalar ve Yöntem:Tanımlayıcı ve kesitsel desende yapılan bu çalışmanın evrenini ameliyat edilmek üzere yatırılan çocukların ebeveynleri, örneklemini ise çalışma kriterlerine uygun olan 164 ebeveyn (82 anne ve 82 baba) oluşturdu. Araştırmanın verileri; Çocukla İlgili Tanılama Formu, Ebeveyn ile İlgili Tanılama Formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile Ekim 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde toplandı.
Bulgular:Araştırmada yer alan ameliyat olacak çocukların yaş ortalaması 6,61±5,13 olup, çocukların %56,1’i erkek, %43,9’u kızdı. Çocukların %39’unda ameliyat geçmişi gözlenirken, %30,5’inin inguinoskrotal bölge ameliyatı endikasyonu ile ameliyat planlandığı belirlendi. Çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 35,41±7,38 ve %45,1’inin ilkokul mezunu olduğu, babaların yaş ortalaması 38,54±6,42 ve %35,4’ünün ilkokul mezunu olduğu belirlendi. Çalışmaya katılan annelerinin BAÖ ve BDÖ toplam puan ortalamaları ile babaların BAÖ ve BDÖ toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark belirlendi ve annelerin BAÖ ve BDÖ puan ortalamalarının babaların BAÖ ve BDÖ puan ortalamalarından anlamlı şekilde daha yüksek olduğu saptandı. Annelerin BAÖ puan ortalamaları ile annelerin BDÖ puan ortalamaları arasında (r=0,51) ve babaların BAÖ ile BDÖ puan ortalamaları arasında (r=0,71) (p<0,05) ile pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki belirlendi. rn
Sonuç:Elde edilen bulgular ışığında çocukları ameliyat olacak annelerin anksiyete ve depresyon seviyeleri, babaların anksiyete ve depresyon seviyelerinden daha yüksek olduğu belirlendi. Bu özden hareketle, bu alanda çalışan hemşirelerinin çocukları ameliyat olacak ebeveynlerin anksiyete ve depresyon düzeyleri değerlendirilerek bu konuda ebeveynleri desteklemeleri önerilebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 16, 2020 |
Submission Date | September 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2021 |