Çölyak Hastalığının Önlenmesinde Bebek Beslenmesinin Önemi

Number: 1 March 1, 2014
  • Nevin Şanlıer
  • Sabriye Bolluk
EN TR

Çölyak Hastalığının Önlenmesinde Bebek Beslenmesinin Önemi

Öz

Çölyak hastalığı ÇH genetik olarak duyarlı kişilerde gluten ve prolaminlerin neden olduğu genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı multifaktöriyel bir sorundur. Son yıllarda çocuklarda özellikle anne sütü verilme süresi, tamamlayıcı beslenmeye erken başlama ve hayatın ilerleyen dönemlerinde ÇH’nın gelişimi üzerine glutenle tanışma zamanı ve miktarının etkileri vb. konular üzerinde durulmaktadır. Anne sütünün ÇH’na karşı koruyucu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar olmasına rağmen herhangi bir koruyucu etkisi olmadığını gösteren çalışmalar da mevcut olup uzun dönemde ÇH gelişimine karşı koruyucu olduğunu gösteren herhangi bir çalışma da bulunmamaktadır. Bu nedenle anne sütünün ÇH’nın klinik belirtilerinin görülmesini önleyip önlemediği ya da geciktirip geciktirmediği hala çelişkili bir konudur. Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Birliği ESPGHAN glutenle tanışma zamanının hem erken < 4 ay hem de geç >7 ay olmasından kaçılması gerektiğini ve gluten bebeğin beslenme programına eklenirken anne sütü alımının da devam etmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Gelecekte devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla bu konuda daha detaylı bilgiler elde edilecek ve bebek beslenmesinde glutenle tanışma zamanı ve miktarı ile ilgili öneriler tekrar gözden geçirilecektir. Bu derlemede çölyak hastalığının önlenmesinde bebek beslenmesinde anne sütü alımı ve gluten ile ilgili çalışmalar irdelenmiştir

Anahtar Kelimeler

References

  1. Husby S, Koletzko S, Korponay-Szabó IR, Mearin ML, Phillips A, Shamir R, et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac disease. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2012;54(1):136-160.
  2. Jabri B, Kasarda DD, Green PH. Innate and adaptive immunity: the yin and yang of celiac disease. Immunological Reviews 2005;206(1):219-231.
  3. Dalgıç B, Sarı S, Özcan B, Baştürk B, Ensari A, Eğritaş Ö, et al. Türk çocuklarında çölyak hastalığı ile ilişkili olası etmen ve belirtilerin değerlendirilmesi. Turk Arch Ped 2011;46:323-330.
  4. Göral V, Yıldırım N, Kaplan A, Şit D, Çelik M. The frequency of gluten enteropathy disease. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 2007;6(3):144-148.
  5. Silano M. Effect of the timing of gluten introduction on the development of celiac disease. World Journal of Gastroenterology 2010;16(16):1939.
  6. Doğdu G, Duru NS, Elevli M, Çivilibal M. Tip 1 Diyabetes Mellituslu Çocuklarda Tiroid Otoimmünitesi ve Gluten Duyarlı Enteropati. Haseki Tıp Bülteni 2012;50:39-42.
  7. Troncone R, Ivarsson A, Szajewska H, Mearin ML, Members of European Multistakeholder Platform on CD. Review article: future research on coeliac disease - a position report from the European multistakeholder platform on coeliac disease (CDEUSSA). Aliment Pharmacol Ther 2008;27(11):1030-1043.
  8. Hogen Esch CE, Rosen A, Auricchio R, Romanos J, Chmielewska A, Putter H, et al. The PreventCD Study design: towards new strategies for the prevention of coeliac disease. European Journal of Gastroenterology & Hepatology 2010;22(12):1424-1430.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Nevin Şanlıer

Sabriye Bolluk

Publication Date

March 1, 2014

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Number: 1

EndNote
Şanlıer N, Bolluk S (March 1, 2014) Çölyak Hastalığının Önlenmesinde Bebek Beslenmesinin Önemi. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 15–19.