Kanser Hastalarında Yaşam Kalitesi ve Oral Mukozit

Number: 1 March 1, 2014
  • Zeynep Güngörmüş
  • Özden Bulut Erdem
EN TR

Kanser Hastalarında Yaşam Kalitesi ve Oral Mukozit

Öz

Amaç: Bu çalışma; kanser hastalarında yaşam kalitesini ve oral mukoziti değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Hastalar ve Yöntemler: Araştırma, 01.07.2011 ile 01.01.2012 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Atatürk Üniversitesi, Araştırma Hastanesi, Onkoloji servisinde derecelendirilmiş oral mukozit tanısı alan 121 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ilgili kurumlardan izin alındıktan sonra başlanmış, çalışmanın amacı açıklanan ve kabul eden bireyler alınmıştır. Veriler, Tanıtıcı Özellikler Formu ve yaşam kalitesinin değerlendirmesinde; kronik hastalarda geçerlik ve güvenirliliği yapılarak Türk toplumuna uyarlanan SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Veriler SPSS 20.0 programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda; 1. Kür ve mukozit derecesinde olanların, şehir merkezinde yaşayanların ve çocuğu olmayanların “fiziksel işlev”, kanser dışı kronik hastalığı olmayanların “mental rol”, çocuğu olmayanların “fiziksel rol”, mukozit derecesi 1 olanların “ağrı”, kadınların, ilde yaşayanların çocuğu olmayanların ve mukozit derecesi 1 olanların “mental sağlık”, çocuğu olmayanların ve 1.kür tedavisini alanların “enerji”, 1. kür tedavisi alanların “sosyal işlev”, 1.derece oral mukoziti olanların, il merkezinde yaşayanların, bekarların, çocuğu olmayanların ve 1.kür tedavi alanların, “genel sağlık anlayışı” alt boyut puanları daha yüksek saptandı. Sonuç: Oral mukozit derecesinin düşmesine bağlı olarak; 1. Derece mukoziti olanların çektikleri ağrı daha az, mental sağlıkları daha iyi ve genel sağlık anlayışları daha yüksektir. Kanser hastalarında yaşam kalitesini düşüren etkenler belirlenebilirse, sağlık profesyonelleri yaşam kalitesini iyileştirmek için gerekli stratejileri belirleyebilir ve gerekli girişimlerde bulunabilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Beser N, Öz F. Kemoterapi alan lenfomalı hastaların anksiyete- depresyon düzeyleri ve yaşam kalitesi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2003;7: 47-58.
  2. Rubenstein EB, Peterson DE, Schubert M. et al. Clinical practice guidelines for the prevention and treatment of cancer therapy- induced oral and gastrointestinal mucositis. Cancer 2004; 1;100(9 Suppl):2026-46.
  3. Stone, R, Fliedner MC, Smiet ACM. Management of oral mucositis in patients with cancer. Eur J Oncol Nurs 2005;9: 24-32.
  4. Wohlschlaeger A. Prevention and treatment of mucositis: A guide for nurses. J Pediatr Oncol Nurs 2004;21: 281-287.
  5. Sonis ST, Elting LS, Keefe D et al. Perspectives on cancer therapy- induced mucosal injury: pathogenesis, measurement, epidemiology, and consequences for patients. Cancer 2004; 1;100(9 Suppl): 1995-2025.
  6. Eilers J, Epstein JB. Assessment and measurement of oral mucositis. Semin Oncol Nurs 2004;20: 22-29.
  7. Özyılkan Ö. Kanser Hastalarında Yasam Kalitesinin Önemi, 1. Saglıkta Yasam Kalitesi Sempozyumu Bildiri Özet Kitabı, Sağlıkta Yaşam Kalitesi Derneği, (SAYKAD), İzmir Psikiyatri Derneği, İzmir;2004.
  8. Yeşilbalkan ÖU, Akyol AD, Çetinkaya, Altın T, Ünlü D. Kemoterapi tedavisi alan hastaların tedaviye bağlı yaşadıkları semptomlar ve yaşam kalitesine olan etkisinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 2005; 21: 13-31.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Zeynep Güngörmüş

Özden Bulut Erdem

Publication Date

March 1, 2014

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Number: 1

EndNote
Güngörmüş Z, Erdem ÖB (March 1, 2014) Kanser Hastalarında Yaşam Kalitesi ve Oral Mukozit. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 24–30.