BibTex RIS Cite

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi

Year 2017, Volume: 74 Issue: EK-1, 119 - 124, 01.12.2017

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, tıp fakültesi öğrencilerinin demografik özelliklerine göre su kullanımları ile ilgili bazı özellikler, ambalajlı su tüketim tercihleri ve bu tercihleri etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Bu çalışma, 2016 yılı Kasım ayında ortak eğitim alanını ve aynı su kaynaklarını kullanan tıp fakültesinin ilk üç sınıflarında eğitim gören 312 öğrencide anket yolu ile yapılmıştır. Veriler bilgisayar yardımıyla değerlendirilmiş, istatistiksel analizde ki kare testi kullanılmıştır.Bulgular: Öğrencilerin gündüz eğitim alanında hazır su, akşam ev ortamında şebeke suyu tükettikleri, içme harici diğer su tüketimlerinde çay, kahve, yemek gibi şebeke suyunu tercih ettikleri bulunmuştur. Öğrencilerin %57,4’ü ambalajlı su alırken etiketini okuduğunu belirtmiş, önem verdikleri özelliklerin sırasıyla son kullanım tarihi, pH, kimyasal içerik ve marka olduğunu belirtmişlerdir. Ambalajlı su alımı sırasında tercihini etkileyen bireysel faktörler çoğunlukla lezzet, içerik ve güvenilirlik olmuştur.Sonuç: Ev ortamında şebeke suyunu tercih eden öğrencilerin eğitim ortamındaki su kaynaklarının özellikleri de iyileştirilmeli ve öğrencilerin hazır su seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda eğitilmeleri yararlı olacaktır

References

  • Öztürk Y, Günay O. Halk Sağlığı. Kayseri: Erciyes Üniversitesi Matbaası, 2011.
  • Karakuş E, Lorcu F, Demiralay T. Ambalajlı su sektöründe tüketici tercihleri: Edirne ili örneği. IJEAS, 2016;(17):103-28.
  • Uyduranoğlu Öktem A, Aksoy A. Türkiye’nin Su Riskleri Raporu. WWF-Türkiye, 2014.
  • Anonymous. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı Faaliyet Raporu, 20 15.
  • Tümer Eİ, Birinci A, Yıldırım Ç. Ambalajlı su tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Ankara ili Keçiören ilçesi örneği, Alınteri Zirai Bil Derg, 2011;21(B):11-9.
  • Gleick PH. The myth and reality of bottled water. In the world’s water: The Biennial Report on Freshwater Resources 2004–2005. Island Press, USA: Washington, DC, 2004.
  • Foote ML. Examining reasons for bottled water consumption: a case study in Pensacola, Florida. University of South Florida. Graduate School Theses and Dissertations, 2011.
  • Ayabakan S, Çelik A, Erdoğan E, Karakan C, Koçak S, Konur D, et al. Damacana su pazar analizi ve dağıtım ağı tasarımı. Endüstri Müh Derg, 2007;18(3):2-12.
  • Boysan F, Şengörür F. Şişelenmiş içme sularındaki bazı inorganik parametrelerin insan sağlığına etkilerinin araştırılması. SAÜ Fen Bil Enst Derg, 2001;5(2):6-12.
  • Hu Z, Morton LW, Mahler RL. Bottled water: United States consumers and their perceptions of water quality. Int J Environ Res Public Health, 2011;8(2):565-78.
  • Ward LA, Cain OL, Mullally RA, Holliday KS, Wernham AGH, Baillie PD, et al. Health beliefs about bottled water: a qualitative study. BMC Public Health, 2009;9(1): 196.
  • Ogbuji CN, Anyanwu AV, Onah JO. An empirical study of the impact of branding on consumer choice for regulated bottled water in southeast, Nigeria. Int J Busi Manag, 2011;6(6): 150-66.
  • Doria MF. Bottled water versus tap water: understanding consumers’ preferences. J Water Health. 2006,4(2):271-6.
  • Maiko W, Ohnishi T, Araki E, Kanda T, Tomita A, Ozawa K, et al. Characteristics of bacterial and fungal growth in plastic bottled beverages under a consuming condition model.” J Environ Sci Health Part A, 2014:49(7): 819-26.
  • Westerhoff P, Prapaipong P, Shock E, Hillaireau A. Antimony leaching from polyethylene terephthalate (PET) plastic used for bottled drinking water. Water Res. 2008;42(3): 551-6.
  • Köksal F, Mustafa S. İstanbul’da polikarbonat damacanalarda satılan içme sularının bakteriyolojik incelenmesi. 2007;37(4)221-4. Cem Derg,

Evaluation of bottled water usage status of medical faculty students

Year 2017, Volume: 74 Issue: EK-1, 119 - 124, 01.12.2017

Abstract

Objective: In this study, it was aimed to determine some characteristics of water usage of medical school students according to the demographic characteristics, the preferences of bottled water consumption and the factors affecting these preferences.Methods: This study was carried out in November 2016 through a questionnaire survey on 312 students using common training area and the same water resources in the 1st to 3rd grades of the medical faculty. The data were evaluated by computer and the chi square test were used in statistical analysis. Results: It was found that students prefer to use bottled water in the day time education area, but tap water in the evening home environment and other water consumption tea, coffee, food, etc. besides drinking. 57,4% of the students stated that they read the label when they received bottled water, and the features they care about were the expiration date, pH, chemical content and brand respectively. Among the individual factors influencing the choice of students during the purchase of bottled water are mostly flavor, content and reliability.Conclusion: The characteristics of water resources in the educational environment of the students who prefer the network water in the home environment should be improved and it will be beneficial for the students to be educated about the points that should be taken into consideration about the water selection

References

  • Öztürk Y, Günay O. Halk Sağlığı. Kayseri: Erciyes Üniversitesi Matbaası, 2011.
  • Karakuş E, Lorcu F, Demiralay T. Ambalajlı su sektöründe tüketici tercihleri: Edirne ili örneği. IJEAS, 2016;(17):103-28.
  • Uyduranoğlu Öktem A, Aksoy A. Türkiye’nin Su Riskleri Raporu. WWF-Türkiye, 2014.
  • Anonymous. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı Faaliyet Raporu, 20 15.
  • Tümer Eİ, Birinci A, Yıldırım Ç. Ambalajlı su tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Ankara ili Keçiören ilçesi örneği, Alınteri Zirai Bil Derg, 2011;21(B):11-9.
  • Gleick PH. The myth and reality of bottled water. In the world’s water: The Biennial Report on Freshwater Resources 2004–2005. Island Press, USA: Washington, DC, 2004.
  • Foote ML. Examining reasons for bottled water consumption: a case study in Pensacola, Florida. University of South Florida. Graduate School Theses and Dissertations, 2011.
  • Ayabakan S, Çelik A, Erdoğan E, Karakan C, Koçak S, Konur D, et al. Damacana su pazar analizi ve dağıtım ağı tasarımı. Endüstri Müh Derg, 2007;18(3):2-12.
  • Boysan F, Şengörür F. Şişelenmiş içme sularındaki bazı inorganik parametrelerin insan sağlığına etkilerinin araştırılması. SAÜ Fen Bil Enst Derg, 2001;5(2):6-12.
  • Hu Z, Morton LW, Mahler RL. Bottled water: United States consumers and their perceptions of water quality. Int J Environ Res Public Health, 2011;8(2):565-78.
  • Ward LA, Cain OL, Mullally RA, Holliday KS, Wernham AGH, Baillie PD, et al. Health beliefs about bottled water: a qualitative study. BMC Public Health, 2009;9(1): 196.
  • Ogbuji CN, Anyanwu AV, Onah JO. An empirical study of the impact of branding on consumer choice for regulated bottled water in southeast, Nigeria. Int J Busi Manag, 2011;6(6): 150-66.
  • Doria MF. Bottled water versus tap water: understanding consumers’ preferences. J Water Health. 2006,4(2):271-6.
  • Maiko W, Ohnishi T, Araki E, Kanda T, Tomita A, Ozawa K, et al. Characteristics of bacterial and fungal growth in plastic bottled beverages under a consuming condition model.” J Environ Sci Health Part A, 2014:49(7): 819-26.
  • Westerhoff P, Prapaipong P, Shock E, Hillaireau A. Antimony leaching from polyethylene terephthalate (PET) plastic used for bottled drinking water. Water Res. 2008;42(3): 551-6.
  • Köksal F, Mustafa S. İstanbul’da polikarbonat damacanalarda satılan içme sularının bakteriyolojik incelenmesi. 2007;37(4)221-4. Cem Derg,
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Dilek Ener

Sinem Sıpçık This is me

Kaffar Işık This is me

İskender Gün This is me

Publication Date December 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 74 Issue: EK-1

Cite

APA Ener, D., Sıpçık, S., Işık, K., Gün, İ. (2017). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 74(EK-1), 119-124.
AMA Ener D, Sıpçık S, Işık K, Gün İ. Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. December 2017;74(EK-1):119-124.
Chicago Ener, Dilek, Sinem Sıpçık, Kaffar Işık, and İskender Gün. “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74, no. EK-1 (December 2017): 119-24.
EndNote Ener D, Sıpçık S, Işık K, Gün İ (December 1, 2017) Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74 EK-1 119–124.
IEEE D. Ener, S. Sıpçık, K. Işık, and İ. Gün, “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 74, no. EK-1, pp. 119–124, 2017.
ISNAD Ener, Dilek et al. “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74/EK-1 (December 2017), 119-124.
JAMA Ener D, Sıpçık S, Işık K, Gün İ. Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74:119–124.
MLA Ener, Dilek et al. “Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 74, no. EK-1, 2017, pp. 119-24.
Vancouver Ener D, Sıpçık S, Işık K, Gün İ. Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Hazır Su Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74(EK-1):119-24.