Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tactile acuity and left/right judgement performance in individuals with knee osteoarthritis: a cross-sectional study

Yıl 2023, Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, 27 - 28, 22.11.2023

Öz

Several studies showed that left/right discrimination and tactile acuity performance are impaired in individuals with chronic pain, few studies have been conducted on individuals with knee osteoarthritis (OA). We aimed to compare left/right discrimination and tactile acuity performance in individuals with chronic knee OA between symptomatic and asymptomatic knee and dominant limb in healthy controls. This study included 50 patients aged between 45 and 70 years and 50 age (±2) and sex-matched healthy controls. Left/right discrimination performance was assessed with knee images using the Recognise® application, response time and percentage accuracy were recorded. Tactile acuity was assessed from the medial and lateral knee joint line using a digital caliper. Our findings were analyzed with One-way ANOVA and post-hoc Tukey test. One-way ANOVA test showed that recognition accuracy and two-point discrimination were significantly different between symptomatic, asymptomatic and dominant knee joints (p<0.05). Post-hoc tests showed that there were no differences between symptomatic and asymptomatic medial and lateral knee joint line two-point discrimination threshold and left/right judgement performance (p>0.05). Medial and lateral joint line two-point discrimination values were higher in individuals with knee OA than healthy controls (p<0.001). Symptomatic side recognition accuracy values were lower than the dominant side of healthy controls (p=0.04). In patients with chronic knee OA, tactile acuity was reduced than healthy controls. The recognition accuracy of the knee joint was lower than healthy controls. These results suggest that individuals with chronic knee OA have impaired representation of both knee joints in primary somatosensory cortex.

Kaynakça

  • 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi bildirisidir.

Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirmesi: kesitsel çalışma

Yıl 2023, Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, 27 - 28, 22.11.2023

Öz

Kronik ağrılı bireylerde sağ/sol ayrımı ayrımı ve taktil keskinlik performansının olumsuz etkilendiğini çalışmalar mevcut olsa da, diz osteoartritli (OA) bireylerin üzerinde sınırlı sayıda çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda amacımız, kronik diz OA olan bireylerde sağ/sol ayrımı ve taktil keskinlik performansını, semptomatik ve asemptomatik diz ile sağlıklı kontrol dominant ekstremitesi arasında karşılaştırmaktır. Bu çalışmaya yaşları 45 ila 70 arasında değişen 50 hasta ve yaş (±2) ile cinsiyet eşleştirmesi yapılmış 50 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Sağ/sol ayrımı performansı Recognise® uygulaması kullanılarak diz eklemi görüntüleri ile değerlendirilmiş ve yanıt süresi ile doğruluk yüzdesi kaydedilmiştir. Taktil keskinlik, dijital kaliper kullanılarak medial ve lateral diz eklem hattından değerlendirilmiştir. Bulgular, One-way ANOVA ve post-hoc Tukey testi ile analiz edildi. One-way ANOVA testi sonucuna göre iki nokta ayrımı testi ile doğruluk yüzdesi semptomatik, asemptomatik ve sağlıklı kontrol diz eklemleri arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p < 0.05). Post-hoc testleri sonucunda semptomatik ve asemptomatik diz eklemi medial ve lateral hattı iki nokta ayrımı eşiği ile sağ/sol ayrımı performasında fark bulunmadı (p > 0.05). Diz OA’li bireylerde medial ve lateral eklem hattı iki nokta eşiği değerleri sağlıklı kontrollerden daha yüksek bulundu (p < 0.001). Semptomatik taraf doğruluk yüzdesi değeri sağlıklı kontrollerin dominant tarafından daha düşük idi (p = 0.04). Kronik ağrılı diz OA olgularında, taktil keskinlik sağlıklı kontrollere göre azalmıştır. Aynı zamanda, diz ekleminin sağ/sol ayrımı performansının değerlendirildiği doğruluk yüzdesi sağlıklı kontrollere göre daha düşüktür. Bu sonuçlar, kronik diz OA olan bireylerde her iki diz ekleminin de primer somatosensoriyel kortekste temsilinde etkilenim olduğunu göstermektedir.

Kaynakça

  • 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi bildirisidir.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fizyoterapi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sinem Özgül 0000-0002-0220-0423

Özgül Öztürk 0000-0002-5207-1893

Arif Gülkese 0000-0002-3008-7333

Yayımlanma Tarihi 22 Kasım 2023
Gönderilme Tarihi 21 Eylül 2023
Kabul Tarihi 22 Kasım 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Özgül, S., Öztürk, Ö., & Gülkese, A. (2023). Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirmesi: kesitsel çalışma. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı), 27-28.
AMA Özgül S, Öztürk Ö, Gülkese A. Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirmesi: kesitsel çalışma. Gazi sağlık bilim. derg. Kasım 2023;(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı):27-28.
Chicago Özgül, Sinem, Özgül Öztürk, ve Arif Gülkese. “Diz Osteoartriti tanılı Bireylerde Taktil Diskriminasyon Ve Sağ-Sol ayrımı performansının değerlendirmesi: Kesitsel çalışma”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, sy. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı (Kasım 2023): 27-28.
EndNote Özgül S, Öztürk Ö, Gülkese A (01 Kasım 2023) Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirmesi: kesitsel çalışma. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı 27–28.
IEEE S. Özgül, Ö. Öztürk, ve A. Gülkese, “Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirmesi: kesitsel çalışma”, Gazi sağlık bilim. derg, sy. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, ss. 27–28, Kasım 2023.
ISNAD Özgül, Sinem vd. “Diz Osteoartriti tanılı Bireylerde Taktil Diskriminasyon Ve Sağ-Sol ayrımı performansının değerlendirmesi: Kesitsel çalışma”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı (Kasım 2023), 27-28.
JAMA Özgül S, Öztürk Ö, Gülkese A. Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirmesi: kesitsel çalışma. Gazi sağlık bilim. derg. 2023;:27–28.
MLA Özgül, Sinem vd. “Diz Osteoartriti tanılı Bireylerde Taktil Diskriminasyon Ve Sağ-Sol ayrımı performansının değerlendirmesi: Kesitsel çalışma”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, sy. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, 2023, ss. 27-28.
Vancouver Özgül S, Öztürk Ö, Gülkese A. Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirmesi: kesitsel çalışma. Gazi sağlık bilim. derg. 2023(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı):27-8.