BibTex RIS Kaynak Göster

The Knowledge and Practices of Mothers With 6 Month-Old Babies Related With The Transition To Solid Complementary Feeding Food and Breastfeeding

Yıl 2014, Sayı: 1, 59 - 65, 01.03.2014

Öz

Aim: It is planned to determine the reasons of transition and transition time of mothers with 6 month-old babies for transition to complementary foods. Patients and Methods: The present study designed as a descriptive study was performed in Aksehir within the period of 01 April-31 May 2010. At the planning stage, the necessary written permissions from Health Group Presidency of the Region have been obtained, before the the onset of the study As the study was based on voluntary participation approvals has been taken from the mothers. Two hundred and twenty mothers with 6 month-old babies selected by simple random sampling method from primary, secondary and tertiary health centers and the data obtained from questionnaires were analyzed with the SPSS-17. Results: 83,6% of the mothers were between 20-35 old years. 97% of mothers were housewives who have been graduated from secondary school or with lower level of education.The relationship between the level of education and employment status of mothers was variable p

Kaynakça

  • 1. Kaynar Tunçel E, Cihad D, Canbaz S, Peşken Y. Bir üniversite hastanesine başvuran 0-24 aylık çocukların anne sütü ile beslenme durumlarının saptanması. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2006; 10 (1):1-6.
  • 2. Atlas B. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aşı Merkezi ve Yenidoğan İzleme Ünitesine Başvuran Annelerin Anne Sütü Konulu Eğitiminin Etkinliğinin İncelenmesi. Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Koordinatörlüğü Uzmanlık Tezi, İstanbul 2006.
  • 3. Özmert NE. Yaşamda önemli bir dönüm noktası: tamamlayıcı beslenme (ek gıdaya geçiş). Hacettepe Tıp Dergisi 2009; 40 (3):157-163.
  • 4. World Health Organization 2003. Complementary feding report of the global consultation summary of guiding principles. Erişim Tarihi: 01.08.2011
  • 5. The United Nations Children’s Fund. Dünya emzirme haftası 2008. http://www.unicef.org/turkey/pc/_mc36.html Erişim Tarihi: 11.12.2011. 6. Bağcı T, Bertan M, Güler Ç. Gebe, emzikli ve bebek beslenmesi. Halk Sağlığı Temel Bilgiler, İkinci baskı: Ankara, Güneş Kitabevi Ltd. Şti, 1997: 299-300. 7. World Health Organization 2010. Nutrition Landscape Information System, A component of the landscape analiysis on countries readiness to accelerate action in nutrition. Erişim Tarihi: 08.08.2010. 8. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara 2009.
  • 9. Duran S. Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü İle Besleme Davranışlarına Etkisi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Uzmanlık Tezi, Edirne 2008.
  • 10. Gür E. Anne sütü ile beslenme, Turk Ped Arş 2007; 42 Özel Sayı:11-15.
  • 11. Aydın A. Yapay beslenme ve ek gıdalar. Sağlam Çocuk İzlemi Sempozyum Dizisi 2003; 35: 79-84.
  • 12. Atmaca B. 15–49 Yaş kadınların anne sütü ile ilgili bilgileri ve davranışları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Uzmanlık Tezi, Van 2008.
  • 13. Şahan H. 0-24 Aylık Bebeği Olan Annelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusunda Bilgi, Tutum ve Davranışları. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Uzmanlık Tezi, Kayseri 2008.
  • 14. Telatar B, Vitrinel A, Akın Y, Cömert S. Hastanemiz sağlam çocuk polikliniğinden izlenen bebeklerde anne sütü ile beslenme durumu. Bakırköy Tıp Dergisi 2008; 4 (4):144-147.
  • 15. Çalışkan Z, Bayat M. Annelerin bebek bakımı uygulamaları ve etkileyen faktörler:bir Kapadokya örneği. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2011; 14: (2): 23-30.
  • 16. Ünsal H, Atlıhan F, Özkan H, Targan Ş, Hassoy H. Toplumda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005; 48 (3): 226-233.
  • 17. Dinçtürk C. Bir ve Birden Fazla Çocuğu Olan Annelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar 2006.
  • 18. Onbaşı Ş. Doğum Öncesinde Anne Adaylarına Verilen Anne Sütü ve Emzirme Eğitiminin Emzirme Oranına ve Süresine Etkisi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Uzmanlık Tezi, Edirne 2009.

0-6 Aylık Bebeği Olan Annelerin Katı Gıdaya Geçiş Süreci ve Emzirmeye İlişkin Bilgi ve Uygulamaları

Yıl 2014, Sayı: 1, 59 - 65, 01.03.2014

Öz

Amaç: 0-6 ay bebeği olan annelerin ek gıdaya geçiş süreleri ve nedenlerini saptamak amacıyla planlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte planlanan bu çalışma 1 Nisan - 31 Mayıs 2010 tarihleri arasında Akşehir’de gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın planlama aşamasında İlçe Sağlık Grup Başkanlığından gerekli yazılı izinler alınmış, uygulama öncesinde de annelerin rızaları alınarak, çalışmaya katılımda gönüllülük esasına dikkat edilmiştir. 1,2,3 Nolu Sağlık Ocaklarında kayıtlı 6 aylık bebeği olan 220 anne basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve uygulanan anketlerden elde edilen veriler SPSS-17 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Annelerin %83,6’sı 20-35 yaş arasındadır. Ortaokul ve altı eğitimi olanların %97’si ev hanımıdır. Annelerin %92,7’si bebeğini emzirmekte, %32,4’ü ek gıda vermektedir. %38,8’i sütü yetmediği, %31,3’ü zamanı geldiğini düşündüğü için ek gıdaya başlamış, %57,4’ü 4-6 ay arasında, %20 ,5’i ilk ay içerinde ek gıdaya geçmiştir. Annelerin %71,6’sı ek gıda verirken günde en az 3 kez emzirmeye devam etmektedir. Biberon kullanan annelerin oranı %25,5 olarak bulunmuştur ve mezuniyeti ortaokul ve altı olan annelerin %82’si biberon kullanmamaktadır. %54,4’ü sağlık personelinin yardımıyla ek gıdaya geçerken aynı zamanda %84,5’i yardım gerektiğini düşünmektedir. Sonuç: Annelerin yaklaşık yarısının sağlık personelinin yardımıyla ek gıdaya geçmesi, %84,5’inin ise yardım gerektiğini belirtmesi, kritik bir dönem olan ek gıdaya geçiş aşamasında özellikle hemşirenin danışman ve eğitici rolünün önemini vurgulamaktadır

Kaynakça

  • 1. Kaynar Tunçel E, Cihad D, Canbaz S, Peşken Y. Bir üniversite hastanesine başvuran 0-24 aylık çocukların anne sütü ile beslenme durumlarının saptanması. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2006; 10 (1):1-6.
  • 2. Atlas B. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aşı Merkezi ve Yenidoğan İzleme Ünitesine Başvuran Annelerin Anne Sütü Konulu Eğitiminin Etkinliğinin İncelenmesi. Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Koordinatörlüğü Uzmanlık Tezi, İstanbul 2006.
  • 3. Özmert NE. Yaşamda önemli bir dönüm noktası: tamamlayıcı beslenme (ek gıdaya geçiş). Hacettepe Tıp Dergisi 2009; 40 (3):157-163.
  • 4. World Health Organization 2003. Complementary feding report of the global consultation summary of guiding principles. Erişim Tarihi: 01.08.2011
  • 5. The United Nations Children’s Fund. Dünya emzirme haftası 2008. http://www.unicef.org/turkey/pc/_mc36.html Erişim Tarihi: 11.12.2011. 6. Bağcı T, Bertan M, Güler Ç. Gebe, emzikli ve bebek beslenmesi. Halk Sağlığı Temel Bilgiler, İkinci baskı: Ankara, Güneş Kitabevi Ltd. Şti, 1997: 299-300. 7. World Health Organization 2010. Nutrition Landscape Information System, A component of the landscape analiysis on countries readiness to accelerate action in nutrition. Erişim Tarihi: 08.08.2010. 8. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara 2009.
  • 9. Duran S. Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü İle Besleme Davranışlarına Etkisi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Uzmanlık Tezi, Edirne 2008.
  • 10. Gür E. Anne sütü ile beslenme, Turk Ped Arş 2007; 42 Özel Sayı:11-15.
  • 11. Aydın A. Yapay beslenme ve ek gıdalar. Sağlam Çocuk İzlemi Sempozyum Dizisi 2003; 35: 79-84.
  • 12. Atmaca B. 15–49 Yaş kadınların anne sütü ile ilgili bilgileri ve davranışları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Uzmanlık Tezi, Van 2008.
  • 13. Şahan H. 0-24 Aylık Bebeği Olan Annelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusunda Bilgi, Tutum ve Davranışları. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Uzmanlık Tezi, Kayseri 2008.
  • 14. Telatar B, Vitrinel A, Akın Y, Cömert S. Hastanemiz sağlam çocuk polikliniğinden izlenen bebeklerde anne sütü ile beslenme durumu. Bakırköy Tıp Dergisi 2008; 4 (4):144-147.
  • 15. Çalışkan Z, Bayat M. Annelerin bebek bakımı uygulamaları ve etkileyen faktörler:bir Kapadokya örneği. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2011; 14: (2): 23-30.
  • 16. Ünsal H, Atlıhan F, Özkan H, Targan Ş, Hassoy H. Toplumda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005; 48 (3): 226-233.
  • 17. Dinçtürk C. Bir ve Birden Fazla Çocuğu Olan Annelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar 2006.
  • 18. Onbaşı Ş. Doğum Öncesinde Anne Adaylarına Verilen Anne Sütü ve Emzirme Eğitiminin Emzirme Oranına ve Süresine Etkisi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Uzmanlık Tezi, Edirne 2009.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Birsen Bilgen Sivri

Funda Özpulat

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Sivri BB, Özpulat F (01 Mart 2014) 0-6 Aylık Bebeği Olan Annelerin Katı Gıdaya Geçiş Süreci ve Emzirmeye İlişkin Bilgi ve Uygulamaları. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 59–65.