Purpose: In this study, the knowledge and opinions of nursing and midwifery students about genetically modified organisms GMOs was investigated.Material and Method: Hundred and eighty-seven students participated in the study. The questionnaire used in the study was created by literature search on GMO. Data were analyzed using SPSS 15.0. Results: Of the students participated to research, 64.2% were from nursing and 35.8% were from midwifery and age of students was 20.63±1.53. 63.6% of the students defined GMOs as a food which is gene additive, 48.1% of the students defined GMOs as a food which was produced from hybrid seed, 72.2% of the students indicated that they hadn’t read any scientific publications about this issue, 81.3% of the students indicated that this subject was never touched upon in their lectures. 74.3% of the students found GMOs harmful for human health, and 74.9% of them found that GMOs were potentially carcinogenic. While 61.5% of the students believed that GMOs were harmful for nature, 59.4% of the students expressed that a change in flora was the reason of this. While 40.1% of the students thought that GMOs cause socio-economic problems in the World, 73.8% of them stated that farmers were the most affected group because of this situation.Conclusion: The research results show that nursing and midwifery students who are future health care professionals do not have enough knowledge about this issue. In this context, sensitivity of students to GMO must be increased. Therefore, informative lectures about GMO may be given in schools. In addition, informational events related to global health policies effecting health can be carried out
level of knowledge genetically modified organisms GMOs student
Amaç: Bu çalışma hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin bilgi ve görüşlerini araştırmak amacıyla planlanmıştır.Gereç Yöntem: Araştırmaya, 187 öğrenci katılmıştır. Tanımlayıcı-kesitsel araştırmada kullanılan form genetiği değiştirilmiş organizmalara GDO ilişkin literatür taranması ile oluşturulmuştur. Veriler, SPSS 15.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %64.2’ si hemşirelik, %35.8’i ebelik bölümü öğrencisi olup; öğrencilerin yaş ortalaması 20.63±1.53’tür. Öğrencilerin %63.6’sı GDO’yu gen katkılı gıda olarak, % 48.1’i hibrit tohumlardan üretilmiş gıda olarak tanımlamış, %72.2’si bu konuda bilimsel bir yayın okumadığını, %81.3’ü derslerinde bu konuya yer verilmediğini belirtmişlerdir. Öğrencilerin %74.3’ü GDO’lu ürünleri insan sağlığı için zararlı bulmakta, %74.9’u GDO’yu potansiyel kanserojen olarak görmektedir. Öğrencilerin %61.5’i GDO’yu doğal çevre için zararlı görmekte, %59.4’ü bunun sebebinin florada meydana gelen değişimden kaynaklandığını ifade etmektedir. Öğrencilerin %40.1’i GDO’nun dünyada sosyoekonomik sorunlara neden olduğunu düşünmekte, %73.8’i bu durumdan en çok çiftçilerin etkilendiğini belirtmektedirler. Sonuç: Araştırma sonuçları göstermektedir ki; geleceğin sağlık profesyoneli olan ebelik ve hemşirelik öğrencileri bu konuda yeterli bilgiye sahip değildirler. Bu çerçevede öğrencilerin GDO’ya ilişkin duyarlılıklarının arttırılması gereklidir. Bu amaçla, okullarda GDO konusunda bilgilendirici dersler verilebilir. Buna ek olarak, sağlığı etkileyen küresel politikalara ilişkin bilgilendirici etkinlikler düzenlenebilir
bilgi düzeyi genetiği değiştirilmiş organizmalar GDO öğrenci
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014Sayı: 4 |