Objective: The aim of this work was to determine the relationship between the anthropometric measurements used in the definition of obesity and biochemical markers which is related to risk of chronic diseases such as type 2 DM and cardiovascular disease.Materials and Methods: This study was carried out on 180 participants aged 18-85 years 146 women, 34 men and applied between 02 January 2014 and 31 December 2014 at Başkent Ankara Hospital Ümitköy Diet Polyclinic. The participants biochemical and anthropometric data were evaluated.Results: The mean BMI of study group was 28.8±5.25 kg/m2 and waist to height ratio of study group was 0.53±0.10. 39.7% of the women and 50% of the men were in the risk group for waist circumference values. The frequency of waist to hip ratio in the risk group was 85.3% in women, whereas this frequency was 67.6% in men. There was a positive and significant correlation between BMI, waist circumference, waist to height ratio, waist to hip ratio and fasting blood glucose, HbA1c, LDL cholesterol and TG p
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar ve Tip 2 DM gibi kronik hastalıkların riskine ilişkin biyokimyasal belirteçlerle, obezite tanısında kullanılan antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin belirlenmesini amaçlamaktadır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada Başkent Ankara Hastanesi Ümitköy Diyet Polikliniğine 02 Ocak 2014- 31 Aralık 2014 tarihleri arasında başvuran ve yaşları 18-85 arasında değişen 180 kişinin 146 kadın, 34 erkek biyokimyasal ve antropometrik verileri değerlendirilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin BKİ ortalaması 28.8±5.25 kg/m2, bel/boy ortalaması 0.53±0.10 olarak bulunmuştur. Kadınların %39.7’sinin, erkeklerin %50’sinin bel çevresi değerleri riskli gruptadır. B/K oranları riskli grupta olan kadınların sıklığı %85.3 iken erkeklerde bu sıklık %67.6’dır. BKİ, bel çevresi ve bel/boy oranı ve B/K oranı ile, AKG, HbA1c, LDL-K ve TG ile pozitif yönde, HDL-K ile negatif yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmıştır p
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Sayı: 2 |