Purpose: This study's objective is to look at how the anxiety of catching coronavirus affected the food and sleep habits of female Turkish national basketball players.
Methods: 54 basketball players from the U16, U18, and U20 age divisions of the Turkish women's national team took part in this research. The Athlete's Anxiety to Catch the Novel Coronavirus (Covid-19) Scale (AACNCS), the Mediterranean Diet Adherence Scale, and the Pittsburgh Sleep Quality Index are all included in the questionnaire.
Results: The participants' average age was 16.48±1.50, with a range of 14 to 20. It was determined that 51.9% (n=28) of the participants were not compatible with the Mediterranean diet, and 75.9% (n=41) had good sleep quality. Although there was no association between the athletes' overall anxiety level and their diet quality, there was a statistically significant but small positive correlation between the AACNCS sub-dimension of "Socialization Anxiety" and diet quality (r=0.344; p=0.011; p<0.05). The athletes' sleep quality and the total AACNCS sub-dimensions showed a weak but significant positive connection (r=0.358; p=0.008; p<0.05).
Conclusion: The athletes who are taking part in the trial to catch Covid-19 may have poorer sleep and better diets as their anxiety levels rise. On this subject, more research is required.
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kadın Türk milli basketbolcuların koronavirüse yakalanma kaygılarının diyet ve uyku kalitesine etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma U16, U18 ve U20 Türk kadın milli takım basketbolcusu olan 54 birey ile yürütülmüştür. Onam formunu okuyarak çalışmaya gönüllü katılım sağlayan sporculara anket formları araştırmacı tarafından yüz yüze uygulanmıştır. Anket; demografik bilgileri, Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği’ni, Sporcuların Yeni Tip Koronavirüse (Covid-19) Yakalanma Kaygısı Ölçeği’ni (SYTKYKÖ) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi’ni içermektedir.
Bulgular: Katılımcıların yaşları 14 ile 20 arasında değişmekte olup ortalaması 16,48±1,50’dir. Katılımcıların %51,9’unun (n=28) Akdeniz diyetine uyumlu olmadığı, %75,9’unun (n=41) uyku kalitesinin iyi olduğu saptanmıştır. Sporcuların toplam kaygı düzeyiyle diyet kalitesi arasında ilişki saptanmamasına karşın; SYTKYKÖ alt boyutu olan “Sosyalleşme Kaygısı” ile diyet kalitesi arasında zayıf ancak istatiksel olarak anlamlı ilişkiye ulaşılmıştır (r=0,344; p=0,011; p<0,05). Sporcuların uyku kalitesi ile SYTKYKÖ alt boyutları toplamları arasında zayıf ancak istatiksel olarak anlamlı ilişkiye ulaşılmıştır (r=0,358; p=0,008; p<0,05).
Sonuç: Çalışmaya katılan sporcuların Covid-19’a yakalanma kaygısı arttıkça uyku kalitesi azalabilmekte ve diyet kaliteleri artabilmektedir. Bu konuyla ilgili daha kapsamlı ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik, Spor Hekimliği, Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 14 Sayı: 4 - Cumhuriyet'in 100. Yılına Armağan Sayısı |