Amaç: Çalışmada, Asakura ve arkadaşları tarafından 2016 yılında Japonya’da geliştirilen Hemşireler için Profesyonel Otonomiye Yönelik Tutum Ölçeği (Attitude Toward Professional Autonomy Scale for Nurses)’ nin ulusal hemşirelik literatürüne kazandırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Metodolojik olarak gerçekleştirilen çalışmanın evrenini, İzmir ilinde bir üniversite hastanesinin klinik ve yoğun bakım birimlerinde çalışan toplam 467 hemşire; örneklemini ise ölçek madde sayısı esas alınarak madde sayısının 10 katı kadar olacak şekilde 180 hemşireye ulaşılması hedeflenmiş ancak olası kayıplar da düşünülerek 205 hemşire oluşturmuştur. Örnekleme alınacak hemşireler, klinik ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan toplam hemşire sayılarına orantılı olacak şekilde tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik aşamasında dil geçerliliği, kapsam geçerliliği ile birlikte yapı geçerliliği değerlendirilmesinde faktör analizi’nden yararlanılmıştır. Bununla birlikte test-tekrar test analizleri kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı her boyut için Cronbach alfa katsayıları ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Bu çalışmada ölçeğin kapsam geçerlilik indeks değerleri 0,80 ve üstü olarak elde edilmiştir. Yapı geçerlilik değerlendirmesinde, Kaiser-Meyer- Olkin testi sonucu 0,889 olarak elde edilmiş ve Bartlett testi sonucu p=0,000<0,05 tir. Faktör analizi sonucunda ölçeğin üç faktörlü yapısının doğrulandığı görülmüş, açıklanan toplam varyans değeri %59,39 olarak bulunmuştur. Test- tekrar test analizlerinde Spearman Rho katsayısından yararlanılmış ve maddelerin korelasyon katsayılarının 0,353 ile 0,813 arasında değiştiği saptanmıştır. Hemşireler için Profesyonel Otonomiye Yönelik Tutum Ölçeği’nin Cronbach Alfa değeri 0,912 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Hemşireler için Profesyonel Otonomiye Yönelik Tutum Ölçeği’nin Türkiye için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu saptanmıştır.
Purpose: The aim of the study is to bring “Attitude Scale Towards Professional Autonomy for Nurses”developed by Asakura and colleagues in Japan in 2016 into the national nursing literature.
Methods: The study was conducted methodologically. The universe of the study consists, a total of 467 nurses working in the clinical and intensive care units of a university hospital in the province of Izmir; The sample of the study consists in case was aimed to reach 180 nurses, which is 10 times the number of items until based on the scale item number, but 205 nurses were formed considering possible losses. The nurses to be sampled were determined by the stratified sampling method in proportion to the total number of nurses working in clinical and intensive care units. In the validity and reliability stage of the scale, factor analysis was used to evaluate language validity, content validity, and construct validity. However, test-retest analyzes were used. The internal consistency of the scale was evaluated with Cronbach alpha coefficients for each dimension.
Results: In this study, the scope validity index values of the scale were obtained as 0.80 and above. In the construct validity evaluation, the result of the Kaiser-Meyer-Olkin test was obtained as 0.889 and the Bartlett test result was p= 0.000<0.05. As a result of factor analysis, the three-factor structure of the scale was confirmed to be confirmed, and the total variance value announced was found to be 59.39%. In test-retest analysis, Spearman Rho coefficient was used and the correlation coefficients of the items were found to vary between 0.353 and 0.813. Cronbach Alpha value of Attitude Scale towards Professional Autonomy for Nurses was found to be 0.912.
Conclusions: As a result of the analyzes; the Attitude towards Professional Autonomy Scale for Nurses was found to be a valid and reliable scale for Turkey.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nursing |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2021 |
Submission Date | December 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 12 Issue: 2 |