Advanced glycation end products AGEs produced endogenously from non-enzymatic glycation of proteins, lipids and nucleic acids are heterogeneous compounds. In physiological conditions, AGEs may occur in all tissues and body fluids. AGEs are a part of normal metabolism; also, they can be taken to organisms exogenously. AGEs affect the body through two mechanisms. The first mechanism is cross linking of body protein. The second is described as interaction of AGEs with their receptors. Researchers report that there is positive association between the serum concentration of AGEs and type1 and type2 diabetes. This relationship is related to the severity and progression of diabetes complications such as micro vascular and macro vascular complications with an increase in inflammation and endothelial dysfunction markers. Apart from diabetes, effects of AGEs are mentioned in many diseases such as oxidative stress, inflammation, obesity, hypertension, polycystic ovary syndrome and aging process. Although different results were obtained in the studies conducted on healthy individuals; nonetheless, it was found that a low-AGE diet has less of an effect on biochemical markers in healthy individuals compared to diabetic patients. The aim of this review is to discuss roles of dietary AGEs in formation and development of disease and possible effects of AGEs on health
İleri glikasyon son ürünleri AGE’ler proteinler, lipitler ve nükleik asitlerin nonenzimatik glikasyonundan endojen olarak üretilen heterojen bileşiklerdir. Fizyolojik koşullarda tüm dokularda ve vücut sıvılarında AGE’ler oluşabilmektedir. Normal metabolizmanın bir parçası olan AGE’ler, eksojen olarak da organizmaya alınabilmektedir. AGE’lerin iki ayrı mekanizmayla vücudu etkilediği açıklanmaktadır. Bu mekanizmalardan ilki, vücut proteinlerinin çapraz bağlanması, ikincisi ise AGE’lerin reseptörleri ile etkileşimidir. Araştırmacılar, AGE’lerin serum konsantrasyonu ile tip 1 ve tip 2 diyabet arasında pozitif ilişki olduğunu bildirmektedir. Bu ilişki diyabetin özellikle mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlar, inflamasyon ve endotel disfonksiyon belirteçlerindeki artış gibi komplikasyonlarının şiddeti ve ilerlemesi ile ilgilidir. Diyabetin yanı sıra oksidatif stres, inflamasyon, obezite, hipertansiyon, polikistik over sendromu gibi birçok hastalık ve yaşlanma sürecinde AGE’lerin etkilerinden bahsedilmektedir. Sağlıklı bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilse de düşük AGE içerikli diyetin, diyabetli hastalara göre sağlıklı bireylerde daha az biyokimyasal belirteci etkilediği saptanmıştır. Bu derlemede amaç, diyet kaynaklı AGE’lerin hastalıkların oluşumu ve gelişmesindeki rolleri ile sağlık üzerine muhtemel etkilerini tartışmaktır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018Issue: 4 |