This work was planned and conducted with the aim of identifying women’s kitchen safety and cooking practices. 300 volunteer women with an average age of 40.4±9.8 participated in the study and data were collected by questionnaire method. Women were asked about kitchen safety and intelligence; the behavior patterns and information on these topics were scored. ‘Kitchen security applications’ and ‘kitchen intelligence applications’ were used to determine their behaviors. Both applications are “likert type” and the high scores on the scales indicate that the kitchen safety and the kitchen intelligence are high. According to the survey data, it is determined that the scores of women’s kitchen security and cognitive intelligence practices are not related to the marital status and the educational status p>0.05 . While primary school graduates received the highest scores in the kitchen security and kitchen intelligence section of the study respectively 88.2±7.9 and 43.0±13.2 , university graduates and junior high school graduates have the lowest scores respectively 84.2±9.4 and 39.6±14.4 . The reason is that The reason for this is that or This is because. . or It is because. . well educated women take more time in working life and spend less time in kitchen security and kitchen practice
Bu çalışma kadınların mutfak güvenliği ve yemek pişirme uygulamalarının belirlenmesi amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışmaya yaşları ortalama 40,4±9,8 olan 300 gönüllü kadın katılmış, veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Kadınlara mutfak güvenliği ve mutfak zekâsı hakkında sorular sorulmuş; bu konulardaki davranış biçimleri ve bilgileri puanlandırılmıştır. Mutfak güvenliğini belirlemek için ‘mutfak güvenliği uygulamaları soruları’ mutfak zekâsını belirlemek için ise ‘mutfak zekâsı uygulamaları soruları’ kullanılmıştır. Her iki bölümdeki sorular 5’li likert tipte olup, bölümlerden alınan toplam puanın yüksek olması mutfak güvenliği ve mutfak zekâsının yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırma verilerine göre kadınların mutfak güvenliği ve mutfak zekâsı uygulamalarından aldıkları puanların medeni durum ile ilişkili olmadığı, öğrenim durumu ile ters yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Issue: 1 |