BibTex RIS Cite

Practices For Women"s Kitchen Safety and Cooking

Year 2019, Issue: 1, 94 - 96, 01.03.2019

Abstract

This work was planned and conducted with the aim of identifying women’s kitchen safety and cooking practices. 300 volunteer women with an average age of 40.4±9.8 participated in the study and data were collected by questionnaire method. Women were asked about kitchen safety and intelligence; the behavior patterns and information on these topics were scored. ‘Kitchen security applications’ and ‘kitchen intelligence applications’ were used to determine their behaviors. Both applications are “likert type” and the high scores on the scales indicate that the kitchen safety and the kitchen intelligence are high. According to the survey data, it is determined that the scores of women’s kitchen security and cognitive intelligence practices are not related to the marital status and the educational status p>0.05 . While primary school graduates received the highest scores in the kitchen security and kitchen intelligence section of the study respectively 88.2±7.9 and 43.0±13.2 , university graduates and junior high school graduates have the lowest scores respectively 84.2±9.4 and 39.6±14.4 . The reason is that The reason for this is that or This is because. . or It is because. . well educated women take more time in working life and spend less time in kitchen security and kitchen practice

References

  • WHO, Risk Communication Applied to Food Safety; 2015. http:// www.who.int/foodsafety/en/ Erişim 14.01.09.2019.
  • FAO, WHO. Strengthening National Food Control Systems: Guidelines To Assess Capacity Building Needs. Food and Agriculture Organization and World Health Organisation, Rome 2006. http:// www.fao.org/3/a-a0601e.pdf Erişim 14.01.09.2019.
  • Hopper M, Boutrif E. Strengthening national food control systems: guidelines to assess capacity building needs. Food & Agriculture Organisation, 2006. http://www.fao.org/ sustainable-food-value-chains/library/details/en/c/265856/
  • Sert TŞ, Bilgin B. Edirne Merkezindeki Hastanelerin Mutfak ve Personel Hijyeninin Belirlenmesi. Türkiye 10. Gıda Kongresi Derg 2008;1061–4.
  • Kılıç E, Şanlıer N. Üç Kuşak Kadınının Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kastamonu Eğitim Derg 2007;15:31–44.
  • Dölekoğlu C. Tüketicilerin İşlenmiş Gıda Ürünlerinde Kalite Tercihleri, Sağlık Riskine Karşı Tutumları ve Besin Bileşimi Konusunda Bilgi Düzeyleri (Adana Örneği). Doktora Tezi. Adana; Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; 2002.
  • Baysal A. Sosyal Eşitsizliklerin Beslenmeye Etkisi. C. Ü. Tıp Fakültesi Derg 2003;25:66–72.
  • Uyar A. Konya İl Merkezi Kamu Kuruluşlarında Çalışan Kadınların Beslenme Alışkanlıkları Ve Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi Ankara; Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; 1997.
  • Uzunöz M, Gülşen M. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Derg 2007;3:15–21.
  • Duyff RL. Food & Nutrition Guide. New York: The American Dietetic Association; 1998. pp.303–26.
  • WHO (World Health Organization). 10 Facts on Obesity; 2016. http://www.who.int/features/factfiles/obesity/en/ Erişim Tarihi: 14.01.09.2019
  • Marzano MA, Balzaretti C. Cook-Serve Method in Mass Catering Establishments: Is it Still Appropriate to Ensure A High Level of Microbiological Quality and Safety? Food Control 2011;22:1844–50. [CrossRef]
  • Karakus S, Kucukkkomurler S. The Application of Women Towards Food Safety. TAF Prev Med Bull 2012;11:651–60. [CrossRef]
  • Sudershan RV, Rao GS, Rao P, Rao MV, Polasa K. Food Safety Related Perceptions and Practices of Mothers –a Case Study in Hyiderabad, India. Food Control 2008;19:506–13.
  • Talas C, Ucar A, Ozcelik O. Women Food safety practices from shopping to eating in Ankara. Pakistan J Nutr 2009;8:1422–9. [CrossRef]
  • Cömert M, Özel K. Otel işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kuralarının mutfak personeli tarafından bilinirlik ve uygulanma düzeyi. ASOS - Akademik Sosyal Araştırmalar Derg 2015;3:310–22.
  • Mahon D, Cowan C, Henchion M, Fanning M. Food‐Handling Practices of Irish Beef Consumers. J Food Safety 2006;26:72–81. [CrossRef]
  • Bilici DS, SB Temel Sağlık Hizm Gen Müd, Uyar MA, Beyhan Y, Sağlam F, Hacettepe Üniv Sağlık Bil Fak Beslenme ve Diyetetik Böl. Besin Zehirlenmeleri, Nedenleri ve Korunma Yolları. Ankara: Klasmat Matbaacılık; 2008. ss.7–18.
  • Bilici S, SB Temel Sağlık Hizm Gen Müd, Uyar F, Beyhan Y, Sağlam F, Hacettepe Üniv Sağlık Bil Fak Beslenme ve Diyetetik Böl. Besin Güvenliği. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı Beslenme Bilgi Serisi, Ankara: Klasmat Matbaacılık; 2008.
  • Koçak H. Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Uygulamaları -Amasya Örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Derg 2012;4:13–23.
  • Ersin M, Beyhan Y. Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Sanitasyonu Sağlama Önerileri. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Derg 2001;8:19–26.
  • Çalış C. Milas İlçesi Ve Köylerinde Ailelerin Beslenme Alışkanlıkları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara; Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı; 2005.
  • Baş M, Sağlam F. Otel Beslenme Servis Personelinin Kişisel ve Çevre Hijyen Bilgisinin Ölçülmesi. Beslenme ve Diyet Derg 1997;26:28–32.

Kadınların Mutfak Güvenliğine ve Yemek Pişirmeye Yönelik Uygulamaları

Year 2019, Issue: 1, 94 - 96, 01.03.2019

Abstract

Bu çalışma kadınların mutfak güvenliği ve yemek pişirme uygulamalarının belirlenmesi amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışmaya yaşları ortalama 40,4±9,8 olan 300 gönüllü kadın katılmış, veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Kadınlara mutfak güvenliği ve mutfak zekâsı hakkında sorular sorulmuş; bu konulardaki davranış biçimleri ve bilgileri puanlandırılmıştır. Mutfak güvenliğini belirlemek için ‘mutfak güvenliği uygulamaları soruları’ mutfak zekâsını belirlemek için ise ‘mutfak zekâsı uygulamaları soruları’ kullanılmıştır. Her iki bölümdeki sorular 5’li likert tipte olup, bölümlerden alınan toplam puanın yüksek olması mutfak güvenliği ve mutfak zekâsının yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırma verilerine göre kadınların mutfak güvenliği ve mutfak zekâsı uygulamalarından aldıkları puanların medeni durum ile ilişkili olmadığı, öğrenim durumu ile ters yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir p

References

  • WHO, Risk Communication Applied to Food Safety; 2015. http:// www.who.int/foodsafety/en/ Erişim 14.01.09.2019.
  • FAO, WHO. Strengthening National Food Control Systems: Guidelines To Assess Capacity Building Needs. Food and Agriculture Organization and World Health Organisation, Rome 2006. http:// www.fao.org/3/a-a0601e.pdf Erişim 14.01.09.2019.
  • Hopper M, Boutrif E. Strengthening national food control systems: guidelines to assess capacity building needs. Food & Agriculture Organisation, 2006. http://www.fao.org/ sustainable-food-value-chains/library/details/en/c/265856/
  • Sert TŞ, Bilgin B. Edirne Merkezindeki Hastanelerin Mutfak ve Personel Hijyeninin Belirlenmesi. Türkiye 10. Gıda Kongresi Derg 2008;1061–4.
  • Kılıç E, Şanlıer N. Üç Kuşak Kadınının Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kastamonu Eğitim Derg 2007;15:31–44.
  • Dölekoğlu C. Tüketicilerin İşlenmiş Gıda Ürünlerinde Kalite Tercihleri, Sağlık Riskine Karşı Tutumları ve Besin Bileşimi Konusunda Bilgi Düzeyleri (Adana Örneği). Doktora Tezi. Adana; Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; 2002.
  • Baysal A. Sosyal Eşitsizliklerin Beslenmeye Etkisi. C. Ü. Tıp Fakültesi Derg 2003;25:66–72.
  • Uyar A. Konya İl Merkezi Kamu Kuruluşlarında Çalışan Kadınların Beslenme Alışkanlıkları Ve Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi Ankara; Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; 1997.
  • Uzunöz M, Gülşen M. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Derg 2007;3:15–21.
  • Duyff RL. Food & Nutrition Guide. New York: The American Dietetic Association; 1998. pp.303–26.
  • WHO (World Health Organization). 10 Facts on Obesity; 2016. http://www.who.int/features/factfiles/obesity/en/ Erişim Tarihi: 14.01.09.2019
  • Marzano MA, Balzaretti C. Cook-Serve Method in Mass Catering Establishments: Is it Still Appropriate to Ensure A High Level of Microbiological Quality and Safety? Food Control 2011;22:1844–50. [CrossRef]
  • Karakus S, Kucukkkomurler S. The Application of Women Towards Food Safety. TAF Prev Med Bull 2012;11:651–60. [CrossRef]
  • Sudershan RV, Rao GS, Rao P, Rao MV, Polasa K. Food Safety Related Perceptions and Practices of Mothers –a Case Study in Hyiderabad, India. Food Control 2008;19:506–13.
  • Talas C, Ucar A, Ozcelik O. Women Food safety practices from shopping to eating in Ankara. Pakistan J Nutr 2009;8:1422–9. [CrossRef]
  • Cömert M, Özel K. Otel işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kuralarının mutfak personeli tarafından bilinirlik ve uygulanma düzeyi. ASOS - Akademik Sosyal Araştırmalar Derg 2015;3:310–22.
  • Mahon D, Cowan C, Henchion M, Fanning M. Food‐Handling Practices of Irish Beef Consumers. J Food Safety 2006;26:72–81. [CrossRef]
  • Bilici DS, SB Temel Sağlık Hizm Gen Müd, Uyar MA, Beyhan Y, Sağlam F, Hacettepe Üniv Sağlık Bil Fak Beslenme ve Diyetetik Böl. Besin Zehirlenmeleri, Nedenleri ve Korunma Yolları. Ankara: Klasmat Matbaacılık; 2008. ss.7–18.
  • Bilici S, SB Temel Sağlık Hizm Gen Müd, Uyar F, Beyhan Y, Sağlam F, Hacettepe Üniv Sağlık Bil Fak Beslenme ve Diyetetik Böl. Besin Güvenliği. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı Beslenme Bilgi Serisi, Ankara: Klasmat Matbaacılık; 2008.
  • Koçak H. Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Uygulamaları -Amasya Örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Derg 2012;4:13–23.
  • Ersin M, Beyhan Y. Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Sanitasyonu Sağlama Önerileri. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Derg 2001;8:19–26.
  • Çalış C. Milas İlçesi Ve Köylerinde Ailelerin Beslenme Alışkanlıkları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara; Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı; 2005.
  • Baş M, Sağlam F. Otel Beslenme Servis Personelinin Kişisel ve Çevre Hijyen Bilgisinin Ölçülmesi. Beslenme ve Diyet Derg 1997;26:28–32.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ümüş Özbey

Serap Balaban

Aslı Uçar

Publication Date March 1, 2019
Published in Issue Year 2019Issue: 1

Cite

EndNote Özbey Ü, Balaban S, Uçar A (March 1, 2019) Kadınların Mutfak Güvenliğine ve Yemek Pişirmeye Yönelik Uygulamaları. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 94–96.